BIST 10.186
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.399,89
HABER /  GÜNCEL

İlaçta refarans sistemi

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası yeni iddialarla ilgili olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını açıkladı.

Abone ol

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, ilaçta referans fiyat sistemine ilişkin olarak, ''Soruşturma ve akabinde başlayacak yasal süreç içinde, üyelerimizden herhangi birinde ortaya çıkacak kusurlu bir durum karşısında sendikamız sessiz kalmayacak ve ihraç dahil gerekli yaptırımlar uygulanacaktır'' dedi.

İEİS Başkanı Bülent Eczacıbaşı, yaptığı yazılı açıklamada, 2004 yılında yayımlanan fiyat kararnamesi doğrultusunda ilaç fiyatlarının, 5 Avrupa Birliği ülkesi arasından, ürünün en ucuz olduğu ülkedeki fabrika satış fiyatı referans fiyat kabul edilerek, firmanın beyanı ve Sağlık Bakanlığı'nın onayı sonrasında belirlendiğini belirtti. Eczacıbaşı, ilaç fiyatlarının her ülkede piyasa şartlarına bağlı olarak sürekli değişim gösterebildiğine işaret ederek, ''İlaç firmaları bu değişimleri takip etmek ve Bakanlığa bildirmekle yükümlüdür. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde mevzuatımızda gerekli yaptırımlar mevcuttur'' dedi.

Referans fiyat sisteminin uygulamaya konulmasının, gerek kamuya sağladığı tasarruf, gerek ilaca erişimi kolaylaştırması ve gerekse fiyatların şeffaflaşması açısından önemli bir açılım olduğuna değinen Eczacıbaşı, bununla birlikte, uygulamada halen sorunlar yaşandığını kaydetti.

Bülent Eczacıbaşı, açıklamasında şu görüşleri aktardı: ''29 firma ile ilgili açılan ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na intikal eden soruşturma da, uygulamalarda yaşanan sorunların bir yansıması niteliğindedir. Bu soruşturma kapsamında sendikamızın üyesi 6 firma bulunmaktadır. Üye firmaların yaşadığı sorunların, fiyatların karşılaştırılmasında farklı kaynaklardan
sağlanan verilerin esas alınmasından ve değişik tarihlerde yayımlanmış
fiyat tebliğlerinin farklı düzenlemeler getirmesinden kaynaklandığını
düşünmekteyiz.

Bu sorunlar, Bakanlığımız ve sektörümüzün işbirliğiyle karşılıklı iyi niyet çerçevesinde çözülecektir. Sağlıklı bir yapının oluşması için kaçınılmaz olan bu denetimlerin, kurum ve kuruluşların itibarı gözetilerek yürütülmesi gerektiğine inanmaktayız.''

Eczacıbaşı, soruşturmanın bir an önce tamamlanmasının, hem ilaç sektörünün hem de üyelerin saygınlığının zedelenmemesi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, ''Soruşturma ve akabinde başlayacak yasal süreç içinde, üyelerimizden herhangi birinde ortaya çıkacak kusurlu bir durum karşısında sendikamız sessiz kalmayacak ve ihraç dahil gerekli yaptırımlar uygulanacaktır'' dedi.