BIST 10.209
DOLAR 32,35
EURO 34,78
ALTIN 2.397,66
HABER /  GÜNCEL

İktidara ve Özkök'e muhalif 7 general!

ABD'nin diplomatik yazışmaları AK Parti iktidarının ilk yıllarında yaşananlara ışık tutuyor.

Abone ol

AK Parti iktidarına karşı harekete geçmeyen dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'e muhtıra vermeyi planlayan 7 general rapor edilmiş. 

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson'in Washington'a ilettiği 7 muhalif paşanın ismi şöyle:  Aytaç Yalman, Şener Eruygur, Çetin Doğan, Hurşit Tolon, Fevzi Türkeri ve Tuncer Kılınç. Yaşar Büyükanıt için 'ikili oynuyor' notu düşülmüş.  

Taraf Gazetesi Wikileaks Türkiye belgelerini yayınlamaya devam ediyor. Pearson'un ülkesine geçtiği diplomatik kriptolar dönemin iktidar savaşlarına ışık tutması açısından hayli çarpıcı. İşte o notlardan önemli satırbaşları:

GERİLİM YÜKSEK, MÜDAHALE ÇOK ZOR

Genelkurmay Başkanı Özkök'ün üst rütbeliler arasındaki memnuniyetsizliği kontrol altına alma, bir yandan da iktidardaki AK Parti'yi laiklik karşıtı eğilimleer ilişkin algılar konusunda uyarma gayreti her iki hedefe ulaşmayı da başaramadı. Askeriye ile AK Parti arasındaki ve her ikisinin de kendi içindeki gerilimler sürerken, biz güçlerin mevcut dizilişine baktığımızda, ordunun bir hükümet değişikliğini zorlama olasılığı görmüyoruz.

AVRASYACI SUBAYLAR

(Genelkurmay) kendi içinde mutsuz Özkök, irtibatta olduğumuz geniş bir yelpazeden gazeteci siyasetçi ve ulusal güvenlik uzmanının bize "Avrasyacı, statükocu, askeri alımlar gizli tutulsuncu görüşlere sahip" diye tarif ettiği, altı ile sekiz civarında bir grup üst rütbeli subay tarafından baskı altında tutuluyor. 

TSK DÜNYA DEĞİŞMESİN İSTİYOR

(Genelkurmay) dünyanın değiştiği gerçeğinden bu deeişimin esnekliğinden ve hızından mutsuz. Alttan gelen sosyal değişimin, bugüne dek çoğu tabu olan konular üzerine giderek artan tartışma özgürlüğünün ve hükümetin AB Kopenhag kriterleri ile ilgili yeni reform paketini, askerlerin hakimiyetindeki Mili Güvenlik Kurulu'nun incelenmesine sunmama girişiminin gösterdiği gibi, sıradan Türklerin, ülkelerinin nereye gitmesi gitmesi gerektiğine ilişkin düşüncelerinde, Türk ordusu cumhuriyetçi ahlakın bir numaralı hakemi olma konumunu yitirmeye başlıyor.

İŞTE O 7 GENERAL, BÜYÜKANIT İKİLİ OYNUYOR

İkinci olarak, üst rütbeli generallerin Özkök'ün daha sabırlı ve mantıklı çizgisine olan itirazları da yatışmış görünmüyor. Savunma ve ulusal güvenlik konularında irtibatta olduğumuz kişiler, Özkök'e karşı olduğunu söyledikleri yedi generali şöyle isimlendiriyorlar: Kara Kuvvetleri Komutanı Yalman, Jandarma Komutanı Eruygur, Birinci Ordu Komutanı Doğan, Ege Ordu Komutanı Tolon, İkinci Ordu Komutanı Türkeri ve MGK Genel Sekreteri Kılınç. Büyükanıt'ın İstanbul'da 29 Mayıs'taki bir konferansta Amerikan ve Batı karşıtı sözleri de onun bu grup içinde sayılması fikrini güçlendiriyor. Cengiz Çandar, 29 Mayıs'ta, 28 Mayıs tarihli bir habere dikkatimizi çekti: General Doğan, kısa süre önce vefat etmiş bir meslektaşı için yapılan anma töreninde tahrik edici nitelikteki "genç subaylar" sözlerini, Özkök'e meydan okumaya devam ettiğini vurgulamak için kasten kullanılmış.

ÖZKÖK'E MUHTIRA YA DA İSTİFA ET BASKISI

Bu grubun sürükleyici gücü tartışma konusu olmaya devam ediyor. üç kaynağımızın (Faruk Demir, askeri konularda yazan bir gazeteci vee üst rütbeli emekli generalerle yakın ilişkileri olan bir merkez-sağ siyasetçi) bize ayrı ayrı anlattığına göre, bu gruptaki generaller Özkök'e bir muhtıra vererek ya istifa etmesini ya da onların görüşüne uygun davranıp, AK Parti'ye karşı sertleşmesini talep edecekler. Bununla birlikte Tümgeneral Acar bize askeriyenin içinde "açıkça bir kırılma" yaşanmasının mümkün görmediğini söyledi. 

ÖZKÖK BU PAŞALARI EMEKLİ ETTİREBİLİR

Üstelik Özkök'ün bu sene orduya damga vurma fırsatı da var. Bu gruptakilerden ikisini (onun Genelkurmay Başkanı olmasına da karyşı çıkanları) 2003 yazında emekliye sevkedebilir; sonra ikisi daha, 2004 yazında emekli edebilir. Hatırı sayılır miktarda üç ve dört yıldızlı generali terfi ettirecek; bu yıl içinde, Türk Genelkurmayı'nın üst rütbeli personelinin yüzde 80'e kadarki bir bölümünü değiştirebilir.

ERDOĞAN ORDUYLA MODUS VİVENDİ ARIYOR

Üçüncüsü, Başbakan Erdoğan, AK Parti ile askeriye arasındaki gerilimleri kışkırtmak isteyenleri kamuoyu önünde azarladı ve Cengiz Çandar'a bunun nasıl yapacağını bilmediğini söylemiş olsa da, özel skonuşmalarında, Özkök'ü desteklemenin elzem olduğunu ifade etti. AK Parti Genel Başkan yardımcısı (Dengir Mir Mehmet Fırat) 30 Mayıs'ta bize Erdoğan'ın bir modus vivendi (orduyla birarada yaşamanın yolu) arayışında olduğunu söyledi.