BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

İki yıl içinde 550 şube hedefi

Finansbank Genel Müdürü Sinan Şahinbaş, bankasının hedeflerini anlattı.

Abone ol

Finansbank Genel Müdürü Sinan Şahinbaş, ''Kur inmiş, çıkmış bankaların çok umurlarında değil. Çünkü açık pozisyon taşımıyor. Ancak reel sektörde böyle bir pozisyon taşınıyor'' dedi.

Şahinbaş, Finansbank'ın hedeflerinin aktarıldığı basın toplantısında soruları yanıtlarken, dolar kurunun şu anda geldiği seviyenin reel sektördeki karlılığı etkilediğini, ancak bankalarda firmaların rahatlıkla gelip finansal riskleri elimine edeceği ürünler bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de herkesin her şeyden para kazanmaya çalıştığını, bu dönemin geçirilmesi gerektiğini ifade eden Şahinbaş, ''Kur inmiş, çıkmış bankaların çok umurlarında değil. Çünkü açık pozisyon taşımıyor. Ancak reel sektörde böyle bir pozisyon taşınıyor. Bu pozisyonun da bankalar kredi verirken elimine edilmesi, zorlanması lazım. Firmalara (sen sadece kendi işinden para kazan) denilmesi lazım. Biz elimizden geldiğince bunu yapıyoruz. Bilançosunda dengesizlikler olan şirketlere (şunları yapın) diyoruz'' şeklinde konuştu.

Reel sektörde bankaların verdiği ürünleri kullanmama eğilimi bulunduğunu ifade eden Şahinbaş, şirketlerin bankalara gelip risklerden arınması gerektiğini kaydetti. Merkez Bankasının faiz indirimine ilişkin sorular üzerine de Şahinbaş, 0,50 ile 0,75 puan daha indirim beklediklerini, önümüzdeki yıl toplam 1,5-2 puanlık inişle faizlerin 13,5-14 seviyelerine ineceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Faizlerin bu seviyeye inmesi halinde konut kredisi faiz oranlarının da düşeceğine işaret eden Şahinbaş, önümüzdeki yılın ikinci yarısında konut kredilerinde hareketlilik beklediklerini vurguladı.

''İKİ YIL İÇİNDE 550 ŞUBE HEDEFİ''

Sinan Şahinbaş, konuşmasında ise Finansbank'ın rakamsal büyüklüklerine değinerek, bankanın bilanço dağılımında krediler oranının yüzde 72 seviyesinde olduğunu, kredi portföyünde kurumsal oranının gittikçe düştüğünü, KOBİ, bireysel ve kredi kartların ağırlık kazandığını aktardı.

NBG ile birleşme sonrasında da bankanın büyümeye devam ettiğini, pazar paylarının hızla arttığını dile getiren Şahinbaş, bilançodaki yıllık yüzde 34 civarındaki reel büyümenin bundan sonra da devam etmesini beklediklerini, 20 yılda bankanın aktiflerinin 20 milyar YTL'ye ulaştığını söyledi.

Finansbank'ın son iki yılda 200 şube adedini ikiye katladığını ve 2007 sonunda 411 şubeye ulaşmasının söz konusu olduğunu belirten Şahinbaş, iki yıl içinde ise 550 şubeye ulaşmayı hedeflediklerini, bankanın 2001 krizinden bugüne kadar yaklaşık 7 bin kişiye istihdam sağladığını vurguladı.

Şahinbaş, kredi kartı sayısının 2,9 milyon adede ulaştığını, CardFinans'ın adet bazındaki pazar payının yüzde 8,22, cirosal anlamdaki pazar payının yüzde 6,87 olduğunu ifade etti. Konut kredilerindeki pazar payının 2007 Eylül sonu itibarıyla yüzde 10,2'ye yükseldiğini kaydeden Şahinbaş, KOBİ kredilerinde şu anda yüzde 12 pazar payı aldıklarını, yıl sonunda 350 bin müşteri ve 4,5 milyar YTL kredi hacminin öngörüldüğünü bildirdi.

Kurumsal ve ticari bankacılıktaki projelere de değinen Şahinbaş, Finansbank'ın 2002'den itibaren 7,2 milyar dolar uzun vadeli kredi verdiğini, bu yıl içinde kullandırılan orta ve uzun vadeli krediler tutarının 525 milyon dolar olduğunu, 1 yıldan uzun vadeli kredi plasman tutarının 915 milyon dolar olduğunu, yüksek tutarlı sendikasyonlar ve ikinci el piyasası işlemlerinde 390 milyon dolarlık kredi verildiğini söyledi.