BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,75
ALTIN 2.417,87
HABER /  POLİTİKA

İki partiyi de üzecek anket

Bu ankete göre Ak Parti ve CHP'nin açılımları işe yaramadı. Partiler samimi olsa bile halk öyle düşünmüyor...

Abone ol

Ak Parti'nin de, CHP'nin de açılımları işe yaramadı. A&G araştırma şirketinin 33 ilde yaptığı araştırma, kamuoyunun büyük bölümünün AKP’nin Alevi ve CHP’nin çarşaf açılımlarını samimi bulmayıp “seçim yatırımı” olarak gördüğünü ortaya koydu.

ALEVİ AÇILIMI SEÇİM YATIRIMI

KATILIMCILARA, “AKP’nin Alevi açılımını nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye soruldu. Katılımcıların yüzde 46.9’u, Alevi açılımının “seçim yatırımı” olduğunu söylerken, yüzde 23.8’i “belki seçim yatırımı ancak yine de olumlu bir gelişme” dedi. “Destek verip, doğru bulduğunu” söyleyenlerin oranı ise yüzde 16.9 oldu. Eğitim yükseldikçe “Seçim yatırımı” diyenlerin oranı da yükseldi. Alevilerle ilgili girişimleri samimi bulmayanların yüzde 57.8’inin üniversite mezunu olması dikkat çekti. Konuyu partiler bazında da değerlendiren araştırmaya göre, AKP seçmeninin yüzde 35.9’u “Doğru buluyor ve destekliyorum” derken, CHP seçmeninin yüzde 74.7’si “Seçim yatırımı” görüşünde.



 

[PAGE]

ÇARŞAF AÇILIMI SAMİMİ DEĞİL

SEÇMEN nüfusun yüzde 52.6’sı, CHP’nin çarşaf açılımını samimi bulmadığını, tamamen seçim yatırımı olduğunu söylerken, yüzde 17.2’si ise, “Belki seçim yatırımı ama olumlu bir gelişme” yorumunda bulundu. “Doğru buluyorum, destekliyorum” diyenlerin oranı yüzde 6.1’de kalırken, “CHP’ye yakışmıyor, yanlış buluyorum” diyenlerin oranı yüzde 15.3 oldu. Eğitim seviyesi yükseldikçe, “belki seçim yatırımı ama olumlu bir gelişme” diyenlerin oranı arttı.


[PAGE]

KÜRTÇE TV YANLIŞ BULUNDU

ARAŞTIRMADA ele alınan konulardan biri de TRT’nin Kürtçe yayın yapan TRT 6 (Şeş) kanalıydı. TRT tarafından Kürtçe yayın yapılmasını, katılımcıların yüzde 39.9’u doğru bulurken, yüzde 46.4’ü yanlış bulduğunu söyledi. Marmara, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde “Yanlış buluyorum” cevapları genel ortalamanın üzerine çıktı. AKP seçmeninin yüzde 58.8’i Kürtçe kanalı doğru bulduğunu, MHP seçmeninin 70.1’i, CHP seçmeninin ise yüzde 59.1’i yanlış bulduğunu söyledi.

[PAGE]

NAZIM HİKMET KARARI DOĞRU BULUNDU

ARAŞTIRMAYA katılanlara, “Hükümetin Nâzım Hikmet’in vatandaşlığa geri alan kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye de soruldu. Bu soruya katılımcıların yüzde 46.6’sı, “Geç bile kalınmıştı, çok doğru yapıldı” derken, yüzde 33.1’i bu soruya cevap vermedi, ya da fikrinin olmadığını söyledi. Eğitim yükseldikçe “Çok doğru yapıldı” diyenlerin oranı arttı. Üniversite mezunlarının yüzde 64.6’sı vatandaşlığa geri alınma kararını destekledi.