BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,74
ALTIN 2.419,37
HABER /  GÜNCEL

13 yıl sonra gelen tarihi itiraf

"Katliamın perde arkasını öğrendik ama açıklayamadık" Bu sözler Eski Devlet Bakanı Adnan Ekmen'e ait.

Abone ol

Eski Devlet Bakanı Adnan Ekmen'den, 1996'da 11 kişinin bir minibüsün içinde yakıldığı Güçlükonak katliamının perde arkasını öğrendiklerini, ancak açıklayamadıklarını söyledi.

52'nci hükümetin Devlet Bakanı Adnan Ekmen, Yeni Aktüel Dergisi'ne yaptığı açıklamada, Şırnak'ta 11 kişinin kurşunlanıp yakıldığı eylemle ilgili "Perde arkasını öğrendik ama kamuoyuna açıklayamadık" dedi.

11 KİŞİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Şırnak'ın Güçlükonak ilçesine bağlı Koçyurdu köyü minibüsündeki 11 kişi 15 Ocak 1996'da önce ağır silahlarla taranmış, arkasından ateşe verilerek yakılmıştı. Güvenlik güçleri saldırıyı PKK'nın yaptığını açıkladı, ancak o tarihte ateşkes kararı almış olan örgüt, saldırıyı üstlenmedi.

90'lardaki karanlık yıllarda her olayla ilgili kendi özel kanallarından duyumlar aldıklarını ancak ellerinde delil olmadığı için çoğunu gündeme getiremediklerini belirten Ekmen şöyle konuştu: "Bölgeden ve ölenlerin yakınlarından aldığımız duyumlara göre olay güvenlik güçlerinin anlattığı gibi değildi. Zaten olayın geliştiği yer, güvenlik güçlerinin tamamen hâkim olduğu bir alandı, PKK'nın orada eylem yapması mümkün değildi."

AŞİRET REİSİ DOĞRULADI

Aldığı duyumları bölgeden güvendiği bir aşiret reisine de doğrulattığını belirten eski Devlet Bakanı Adnan Ekmen, ancak bu kişinin korktuğu için resmi bir bildirim yapmak istemediğini ifade ederek "Gerçeği bildiğim halde bunu kamuoyuyla paylaşamadığım için vicdanen rahatsızım" dedi.