BIST 10.178
DOLAR 32,36
EURO 34,64
ALTIN 2.385,84
HABER /  POLİTİKA

İki önemli isim Ankarada

Ankara'da Avrupa heyecanı.. Barroso ve Rehn Ankara'ya geldi. Karşılamada Ali Babacan vardı.

Abone ol

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, resmi ziyaret kapsamında Ankara'ya geldi.

Başkente eşleriyle birlikte gelen Barroso ve Rehn'i Esenboğa Havalimanı'nda Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ve eşi, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini ve Ankara Valisi Kemal Önal ile diğer yetkililer karşıladı.
 
AB yetkililerinin Ankara'ya gelişinde Esenboğa Havalimanı'nda yoğun güvenlik önlemleri alındı.
 
Ankara temaslarına Anıtkabir'i ziyaret ederek başlayacak olan AB yetkilileri, daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecek ve Gül'ün vereceği öğle yemeğine katılacak.
 
Barosso ve Rehn, öğleden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlenecek.
 
AB Komisyonu Başkanı Barroso, akşam saatlerinde TBMM'yi ziyaret edecek.
 
TBMM Başkanı Vekili Güldal Mumcu ile görüşecek olan Barroso, ardından genel kurula hitap edecek.
 
Barroso, TBMM'de CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Grup Başkanı Ahmet Türk ile de görüşecek.
 
AB heyeti, Başbakan Erdoğan'ın vereceği akşam yemeğine katılacak.
 
Bu arada, TBMM Genel Sekreterliği, Barroso'nun Meclis'te ziyaret edeceği makamlarda herhangi bir arama yapılmadığını bildirdi.
 
Genel Sekreterlik, "Ülkeler arasında yapılacak üst düzey resmi ziyaretlerde, ziyaret edilecek yerlerde ön çalışma yapılması genel bir uygulamadır. Bu kapsamda gelen heyet, TBMM Dış İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü görevlileri eşliğinde ön çalışmalarda bulunmuştur. Heyet, TBMM Güvenlik Yönetmeliği kapsamında yapılması gereken rutin güvenlik uygulamalarından geçirilmiştir" açıklamasını yaptı.
 
İstanbul temasları
 
Barroso, İstanbul'da da Babacan tarafından onuruna verilecek yemeğe katılacak, Bilgi Üniversitesi'nde konuşma yapacak ve Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşecek.
 
Barroso ve Rehn, Ankara ve İstanbul temasları sırasında ayrıca diğer siyasi grup ve sivil toplum örgütleri temsilcileriyle görüşecek.
 
Barroso ve Rehn'in ziyaret sırasında Türkiye'de çeşitli mesajlar vereceği, bunlar arasında Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesine ve Türkiye'deki reform sürecine destek mesajlarının öncelikli olarak yer alacağı kaydediliyor.
 
AB Komisyonu, Barroso ve Rehn'in Türkiye'ye yapacağı ziyaretin önceden planlandığını ve son dönemdeki gelişmelerle doğrudan bağlantılı olmadığını, ancak ziyaretin "kritik ve önemli bir zamanda" yapılacağının bariz olduğunu belirtmişti.