BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SEÇİM

İhsanoğlu'nun adaylığı Erdoğan'ın zaferi

Sabah'a röportaj veren Ahmet Taşgetiren, paralel yapılanma ve cumhurbaşkanlığı seçim süreci hakkında açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Yazar Ahmet Taşgetiren, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığının Başbakan Erdoğan'ın zaferi olduğunu söyledi.

Cemaat medyasından ayrıldıktan sonra Gülen harketine dönük eleştirilerini sürdüren Star yazarı Ahmet Taşgetiren, Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve cemaatin geleceği hakkında Sabah gazetesinden İsa Tatlıcan'a konuştu.

-Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu ismi sizin için de şaşırtıcı oldu mu?
Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu'nun CHP ile uyuşmayan çizgisi açısından şaşırtıcı. CHP bu konuda ikna edilmiş olmalı. Kemal Kılıçdaroğlu CHP seçmeninin ve yönetiminin kolay kabul edeceğini düşündü ancak şu ana kadar CHP seçmeninin İhsanoğlu'nu içselleştirdiğini söylemek mümkün değil. Partinin nereye doğru evrileceğini şu an için bilmiyoruz. CHP İhsanoğlu'na ne kadar sahip çıkacak bunu seçim sürecinde göreceğiz. CHP içindeki gelişmelerin Ekmeleddin İhsanoğlu çok fazla lehinde olmadığını söyleyebiliriz.

-CHP'nin aday göstermesi kadar Ekmeleddin İhsanoğlu'nun bu adaylığı kabul etmesi de şaşırtıcı değil mi?
CHP ve Ekmelleddin İhsanoğlu bu konuda ikna edildiği anlaşılıyor. Her gönülde bir aslan yatar. Ekmeleddin İhsanoğlu'na Çankaya'ya seçilebilme umudu kendisine verilmiş olabilir. O nedenle insan geldiği çevreyi, kendi tabanını unutarak böyle bir yola girmiş olabilir.

İHSANOĞLU HAVLU ATABİLİR
-Türkiye'de son yıllarda siyasi gerilimi yüksek seçim dönemleri yaşıyoruz. Ekmeleddin İhsanoğlu bu gerilimi kaldırabilir mi?
"Ekmeleddin İhsanoğlu havlu atabilir mi?" sorusu son günlerde gündemde. Bu CHP'deki gelişmelere bağlı. CHP ciddi bir kargaşa yaşıyor. CHP 20 imza ile farklı bir aday gösterirse bu İhsanoğlu'nun umutlarını suya düşürecektir. Bu olmasa bile CHP tabanında ciddi bir sorgulama var. CHP'den beklediği desteği alamazsa seçimin tansiyonu ve heyecanı büyük ölçüde düşer. Ekmeleddin İhsanoğlu havlu atmasa bile seçim çalışmaları sürecinde heyecanını kaybedebilir. Dikkat ederseniz yerel seçimlerde Tayyip Erdoğan karşıtlığı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeterince oluşturulamadı. İstanbul ve Ankara'daki yerel seçim yarışı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hissedilmiyor.

-Ekmeleddin İhsanoğlu'na hiç mi şans vermiyorsunuz?
Her şey çok olumlu gitse de ben İhsanoğlu'nun seçilme şansının çok düşük olduğunu düşünüyorum. Ancak İhsanoğlu'nun CHP'den aday gösterilmesi bile bir Tayyip Erdoğan zaferidir. Tekrar söylüyorum. Öteden beri "AK Parti toplumu muhafazakarlaştırıyor" söylemini dile getiren CHP tabanının muhafazakar bir adayı kolay kabul etmeyecektir.

BENİM BAŞBAKAN ADAYIM ABDULLAH GÜL
-Muhalefet adayını belirledi. Yarın iktidar partisi de adayını açıklayacak. AK Parti'yi nasıl bir gelecek bekliyor?
Aslında AK Parti'nin işi de kolay değil. Şimdi bir Çankaya adayı, partiyi 2015 seçimlerine taşıyacak bir Genel Başkan ve Türkiye'yi 2023 vizyonuna taşıyacak bir Başbakan seçmeleri gerekiyor. Bunların yanında 3. dönem kriterine takılan deneyimli 73 milletvekilinin yerine, o boşluğu doduracak yeni isimler bulmaları gerekiyor.

-Yazarların siyasi tercihlerini söylemesi bir gelenek haline geldi. Sizin Erdoğan'dan sonra Başbakan adayınız kim?
Ben Abdullah Gül'ün Başbakan olması gerektiğini düşünüyorum. Siyaset düşünmediğini söylemişti ama bu kararın tekrar gözden geçirecektir, geçirmelidir. Güçlü bir Cumhurbaşkanı güçlü bir Başbakan'a ihtiyaç var. Birbiriyle çatışmayacak bir formülü başarabilirlerse Abdullah Gül'ün Başbakan olmasının en doğru olan seçenek olacaktır.