BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

İhracattaki düşüş olumsuz etkiliyor

Bakan Ergün, ihracattaki düşüşün etkilerini değerlendirdi. Sonbaharda rakamlarda ükseliş bekleniyor.

Abone ol

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ağustos ayında düşük düzeyde seyreden dış talebin ihracat ve kapasite kullanım oranı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirtti.

Bakan Ergün, ''Önümüzdeki dönemde ihracat performansımızdaki gelişmeler ve iç talepteki canlanmaya paralel Ekim-Kasım dönemi itibariyle kapasite kullanım oranında daha iyi rakamlar beklemekteyiz'' dedi.


KÜRESEL KRİZİN ETKİSİ

İmalat sanayinde kapasite kullanım oranının Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre 6,5 puan azalarak, yüzde 69,7 seviyesinde gerçekleştiğini kaydeden Ergün, kapasite kullanımının bir önceki aya göre de 2,6 puan düşüş gösterdiğini ifade etti.

Bakan Ergün, toplam kapasite kullanım oranında, küresel krize paralel Haziran 2008'den bu yana gerileme yaşandığını dile getirdi.

-SONBAHARDA YÜKSELİŞ TRENDİ BEKLENTİSİ..

Düşük kapasite kullanım oranlarının yurt dışında da görüldüğünü ifade eden Ergün, küresel krizin bazı olumsuz etkilerinin dünya çapındaki üretim ve talep düzeyini kısmen baskı altına almaya devam ettiğini söyledi.

Ergün, Ağustos ayında düşük düzeyde seyreden dış talebin ihracat ve bu aya ilişkin kapasite kullanım oranı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Bu noktada özellikle ihracat yaptığımız ülkelerde ekonomik faaliyetlerdeki gelişmelerin de bizi doğrudan etkileyeceği göz önünde bulundurulmalıdır.

İHRACATTAKİ CANLILIK ETKİLEYECEK

Ancak önümüzdeki dönemde ihracat performansımızdaki gelişmeler ve iç talepteki canlanmaya paralel olarak Ekim-Kasım dönemi itibariyle kapasite kullanım oranında daha iyi rakamlar beklemekteyiz. Sonbaharla birlikte kapasite kullanım oranlarında tekrar yükseliş trendine gireceğimizi düşünüyorum.''