BIST 10.316
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.408,22
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İhracatçılardan 'sorunları giderin' çağrısı

Antalyalı yaş sebze ve meyve üreticileri sektörün sorunlarının aşılması halinde ihracat rakamlarında artış bekliyor.

Abone ol

Antalya Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Türkiye'nin kendi içinden kaynaklanan sorunlarının kısa sürede giderilmesi halinde, şu anda 2 milyar dolar dolayında olan toplam yaş meyve ve sebze ihracatının orta vadede 8 milyar dolara çıkabileceğini söyledi.

Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Antalya Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen Tarım Girdileri Sergisi (TARSER) Antalya Ticaret ve Sanayi Odası salonlarında açıldı.

Serginin açılışında konuşan Satıcı, sektör büyüdükçe sorunların da büyüdüğünü, ancak ihracatta Türkiye'nin kendi içinden kaynaklanan sorunlarının kısa sürede giderilmesi halinde, şu anda 2 milyar dolar dolayında olan toplam yaş meyve ve sebze ihracatının orta vadede 8 milyar dolara çıkabileceğini bildirdie

500 milyon dolarlık kapasite

Satıcı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya'dan 90'lı yılların ortalarına kadar 50 milyon doların altında olan yaş meyve ve sebze ihracatının bu yıl sonu itibarıyla 500 milyon dolara çıkmasını beklendiğini dile getirdiler.

Budak, tarımdaki parçalanmış yapıya işaret ederek, modern seralar için uygun arazi sağlanması ve büyük ölçekli yatırımların özendirilmesini istedi. Budak, bunu yaparken üreticinin de örgütlenmesi gerektiğini kaydetti.

En büyük çiftçi ailesi

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke de, kooperatifin çiftçiye yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi ve kooperatifin bugün 1,5 milyon dolayındaki ortağı ile Türkiye'nin en büyük çiftçi ailesi olduğunu söyledi.

Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Antalya Bölge Müdürü Mahir Topalakçı, proje olarak başlatılan serginin ikincisini, Kumluca'dan sonra Antalya'da gerçekleştirildiğini belirterek, kooperatif olarak her zaman üreticinin yanında olduklarını söyledi.