BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

İhraç edilen MHP'ye YSK'dan vize

Yüksek Seçim Kurulu, MHP'deki kaset skandalı ardından istifa etmediği için partiden ihraç edilen İhsan Barutçu'nun milletvekilliğine vize verdi.

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), kaset skandalının ardından MHP aday listesinden istifa etmeyip partiden ihraç edilen İstanbul Milletvekili adayı İhsan Barutçu'nun aday listesinden çıkarılmamasına karar verdi.

YSK, dün Barutçu'nun MHP'den ihracının ardından kesinleşen milletvekili aday listesinden çıkarılması için yapılan başvuruyu görüştü. YSK, 3'e karşı 7 oy ve oyçokluğu ile MHP'nin listeden çıkarılması talebini reddetti. Karara muhalif 3 üye ise Barutçu'nun ihraç kararı ile listeden çıkarılması gerektiğini savundular. YSK, Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 25'inci maddesine göre kesinleşen aday listesinden ancak ölüm ve istifa halinde kaydırma yapılabileceğini, bu iki halin dışında listeden adayın isminin çıkarılamayacağına karar verdi.

ADAYLIKLAR KESİNLEŞTİKTEN SONRA...

YSK, ölüm ve istifa hali dışında bu maddenin genişletilemeyeceğine de hükmetti. YSK'nın bu kararı ile parti yönetiminin baskısına rağmen istifa etmeyen Barutçu, MHP seçimi kazanırsa milletvekili olabilecek. Barutçu, bağımsız milletvekili olarak mazbata alma imkanına kavuşacak. 25'inci madde, "Aday listelerinin kesinleştiği tarihten, oy verme günü saat 17.00'ye kadar ölüm veya istifa nedeniyle aday listelerinde meydana gelecek eksilmeler, listelerin tamamlanmasını gerektirmez" hükmünü taşıyor.