BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.427,10
HABER /  GÜNCEL

Portekiz, tasarruf tedbirleri gölgesinde, sandıkta

Euro bölgesinde Yunanistan ve İrlanda'dan sonra kurtarma paketine ihtiyaç duyan üçüncü ülke olan Portekiz'de halk, erken genel seçimler için sandık başına gidiyor.

Abone ol

Portekiz'de halk, Sosyalist hükümetin ülkeyi ekonomik krizden çıkarabilmek için uluslararası mali kurumlara başvurması ardından erken genel seçimlerde sandık başına gidiyor.

Seçim kampanyalarını ise mali yardımlar için önkoşul olarak konan kemer sıkma tedbirleri ve vergi artırımları gölgelemiş durumda.

Kamuoyu yoklamaları, seçim yarışının Sosyalistlerle merkez sağ kanattaki, ana muhalefet Sosyal Demokrat Parti arasında geçeceğine işaret ediyor.

Hatta kimi anketlerde, Sosyal Demokratların oyların yüzde 37'sini, son altı yıldır ülkeyi yöneten Sosyalistlerinse yüzde 31'ini alacağını tahminleri yapılıyor.

Sosyal Demokratların kazandığı takdirde, nispeten küçük ve sağ görüşteki ve yüzde 12'lik desteği bulunan CDS ile koalisyona gidebileceği de konuşuluyor.

BBC muhabiri, seçimi kazananı, halkın pek de istekli olmadığı sıkı tedbirler ve reformları uygulamak için zorlu bir mücadelenin beklediğini söylüyor.

Yeni hükümet, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF'nin 78 milyar euroluk kurtarma paketi karşılığında alınacak kemer sıkma tedbirlerini uygulamak durumunda.

Kimi gözlemciler, bu koşullar altında yeni hükümetin bir buçuk yıl iktidarda kalan bir önceki hükümet kadar dahi görev yapamayabileceğinden kaygılı.

Portekiz, Euro bölgesinde Yunanistan ve İrlanda'dan sonra kurtarma paketine ihtiyaç duyan üçüncü ülke oldu.

İşsizlik oranlarının yüzde 12'yi aştığı Portekiz'de ekonominin önümüzdeki iki yıl yüzde 2'den fazla küçülmesi bekleniyor.