BIST 10.561
DOLAR 32,27
EURO 35,03
ALTIN 2.479,54
HABER /  GÜNCEL

İhbar telefonu Çankayadan edilmemiş!

Arınç'a suikast ihbarı telefonunun kontürlü telefon olduğu kesinleşti, bu kez yerle ilgili kafalar karışık

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast ihbarının yapıldığı telefonun bir telekom bayisinden yapıldığı kesinleşti. Şimdi aramanın hangi ilçeden yapıldığı tartışılıyor.

Çukurambar soruşturmasını başlatan ihbar telefonunun dün Çankaya'dan bir Telekom bayisinden yapıldığı iddia edilmişti. Bugün ise Milleyet'te yer alan habere göre arama, TSK görevlilerinin bulunduğu bölgenin tam tersi yöndeki Keçiören’den yapıldığı iddia edildi.

Özel yetkili savcılık, ihbar telefonunun kaynağını belirlemek için TİB’e başvurdu. Savcılık, subayların Çukurambar’da bulunduğunun belirtildiği ihbarın nereden yapıldığının saptanmasını istedi.

TİB, ihbar tutanağını inceleyerek, 155 Polis İmdat servisine gelen telefonları araştırdı. TİB raporunda, operasyonun gerçekleştirildiği 19 Aralık 2009’da saat 15.15 ve 15.20’de, 155’e iki ihbarın arka arkaya geldiği belirtildi.

ARAMA KEÇİÖREN'DEN
Raporda, emniyetin santralına düşen “1230606” numaranın, Keçiören Fatih Caddesi üzerindeki bir telekomünikasyon bayiine ait olduğu kaydedildi. Polis, hafta sonu bayinin çevresindeki kamera görüntülerini inceledi, ancak bir sonuç alamadı. Çukurambar’da askeri personelin çalışma yaptığı yönündeki ihbarın, TSK görevlilerinin bölgede bulunduğu sırada şehrin tam tersi istikametteki Keçiören’den yapılması ve doğru çıkması soru işaretlerine neden oldu.

UCUZ ARAMA
Raporda, telefon ihbarlarının, VOIP olarak bilinen “sesin internet ağı üzerinden iletilmesini sağlayan iletişim teknolojisi” kullanılarak ve ABD üzerinden internet servis sağlayıcıları aracılığıyla gerçekleştirildiği vurgulandı.
Bu sistemin “UMTH” olarak tanımlanan Uzak Mesafe Telefon Hizmetleri çerçevesinde kullanıldığı, bu uygulamayla kullanıcılara şehirlerarası ve uluslararası telefon hizmeti verildiği kaydedildi.

Telekomünikasyon sektöründe minumum ‘B’ lisansı almış kuruluşların verdikleri telekom hizmetleri arasında yer alan UMTH’nin özelliği ise; VOIP tabanlı olan merkezi sistemin Türk Telekom’un telefon görüşmeleri tarifesinden yüzde 30 ile yüzde 70 arasında daha ucuz telefon görüşmeleri yapılabilmesine olanak sağlaması.

Emniyet yetkilileri, internet telefon görüşmesi sağlayan bayilerin, bilişim sisteminde kişisel numara olarak tanımlanan IP numaraları üzerinden işlem gördüğü ve hangi bayinin hangi telefonundan internet üzerinden arama yapıldığının tespit edilebildiğini belirtti.

Emniyetin telefon santralına düşen 1230606 numarasının da internet üzerinden servis sağlayan firmaya ait olduğu ve bu servis sağlayıcı firma üzerinden yapılan görüşmelerde aynı numaranın düştüğü, ancak IP numaralarının farklı olduğu belirtildi.