BIST 10.644
DOLAR 32,19
EURO 35,12
ALTIN 2.520,18
HABER /  GÜNCEL

Akdağ domuz gribinde ısrarlı

Dünya "domuz gribi sahte mi değil mi" diye tartışıyor. İNTERNETHABER'e konuşan Akdağ, "Bu öykü, henüz bitmedi" dedi.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-
Tüm dünya 'domuz gribi sahte mi değil mi?" diye tartışadursun, Sağlık Bakanı Akdağ, tedbiri elden bırakmaya niyetli değil. Akdağ, domuz gribinin sahte olduğu iddialarına temkinli yaklaştı. Konuyla ilgili Bakanlık uzmanlarının inceleme yaptığını söyleyen Akdağ, “Salgın bitmeden hikayesi yazılamaz” dedi.

Avrupa Konseyi Sağlık Birimi Başkanı Wolfgang Wodarg'ın domuz gribinin "sahte bir salgın" olduğu yönündeki açıklamasına Sağlık Bakanı Recep Akdağ’dan yanıt geldi. Bakanlık uzmanlarına konuyu incelemeleri için talimat verdiğini söyleyen Akdağ, söz konusu iddianın henüz bir araştırma önergesi olduğunu, ortada kesinleşmiş bir durum bulunmadığını söyledi. Akdağ, “İddiaların ardından Bakanlık uzmanlarına inceleme yapmaları için talimat verdim. Avrupa Parlamenterler Konseyi'nde bir önerge veriliyor ve bir araştırma var. Hepsi bundan ibaret. Bizi doğrudan ilgilendiren bir durum yok. Biz doğru ve yerinde tedbirler aldık” dedi.

ELİMİZDE AŞI KALMAYACAK
Domuz gribiyle ilgili tartışmalardan biri de alınan aşıların elimizde kalması. Sağlık Bakanı Akdağ, “Kullanmayacağımız bir aşının sözleşmesini yapmadık” diyerek bu konuda çok rahat olduklarını söyledi. Akdağ şöyle devam etti:
43 milyon doz aşı siparişi yapmıştık. Bu Türk halkı açısından çok önemli bir sigortadır. Bir pandemi olup bitmeden şiddeti hakkında kimse kesin konuşamasın. Şu anda 8 milyon doz aşı almış durumdayız. Aslında bir miktar aşıyı da herhangi bir mutasyon olur, saldırgan bir virüs şekline geçer endişesiyle, stokta tutacağız. Bu hususta Türkiye geçmiş yıllarda kuş gribinde olduğu gibi büyük bir imtihan verdi. Ülkemizi ilgilendiren tarafı budur. Dünyada ve Avrupa'da algılanışı Dünya Sağlık Örgütü'nün tavrı konusunda Avrupa Parlamenter Birliğinde bir tartışma açılmış bu hususta bir araştırma önergesi verilmişse sonuçlarını beklemek lazım.

SALGIN ARALIK’TA PİK YAPTI
Uzmanlar domuz gribinin Türkiye’de Ocak ve Şubat ayında pik yapacağı uyarısında bulunuyordu. Sağlık Bakanı Akdağ bu öngörünün daha erken gerçekleştiğini belirterek, “Türkiye'de pik beklenenden erken, Aralık ayında oldu. Şimdi yatışma eğiliminde ama sonbahara kadar devam edecek” dedi.

SALGIN BİTMEDEN HİKAYESİ YAZILAMAZ
Akdağ “salgın bitti” yorumlarına ise temkinli yaklaştı. Salgın tam bitmeden hikayesi yazılamaz diyen Akdağ şöyle konuştu:
“Bir salgın ve bu tip salgınlara en üst düzeyde hazır olmak lazım. İşin uzmanlarının ifadesi şudur. Bir pandemi tamamlanmadan hikayesi yazılamaz. Tedbirleri doğru almak lazım. Biz bu tedbirleri bilim adamlarının yol göstericiliğinde doğru aldık. Türk halkı kendisini koruma konusunda dikkatli davrandı. Ama aşılama oranları düşük kaldı. Eğer aşılama istediğimiz seviyede olsaydı daha az insan hastalanır ve hayatını kaybederdi. Ölüm sayılarıyla konuşmak da yanlış. Milyonlarca insan hastalandı ve işlerinden geri kaldı. Bunların maliyeti aşı ile karşılaştırdığımızda bir kaç katı çıkar. Halkımız daha çok aşılansa daha mutlu olurdum. Bilim adamlarımız uyarmaya devam ediyor. Özellikle kronik hastalığı bulunanlar ve hamile olanlar mutlaka aşılanmalı.”