BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,80
ALTIN 2.400,12
HABER /  GÜNCEL

İdlib Suriye hükümet güçlerinin kontrolünde

Suriye muhalefeti, günlerdir süren çatışmalar ardından hükümet güçlerinin Türkiye sınırındaki İdlib kentinin kontrolünü ele geçirdiğini bildiriyorlar.

Abone ol

Suriye'de Esad yönetimine muhalif güçlere bağlı eylemciler, dört gündür süren operasyonlar ve çatışmalar ardından, hükümet güçlerinin Türkiye sınırındaki İdlib kentinin kontrolünü ele geçirdiğini bildiriyorlar.

Son günlere dek Özgür Suriye Ordusu'nun kalelerinden biri sayılan, 150 bin nüfuslu İdlib'de şimdi güvenlik güçlerinin ev ev arama yaptıkları belirtiliyor.

İdlib'deki muhaliflerden Nureddin el-Abdo, AFP ajansına, "dün geceden bu yana çatışma olmadığını" anlattı. El-Abdo, "Özgür Suriye Ordusu kentten çekildi. Yönetime bağlı güçler tüm kente baskın düzenledi ve ev ev aramalarını sürdürüyorlar. Özgür Suriye Ordusu, orduya karşı koyamayacağı bilindiği için geri çekilmeyi tercih etti." dedi.

Kentteki yönetime muhalif grupların nereye gittiği ve çatışmalarda kaç kişinin öldüğü henüz bilinmiyor.

Bu arada, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın hafta sonunda önerilen barış planına cevabını yolladığını açıkladı.

Annan adına Cenevre'den yapılan açıklamada, özel temsilcinin Beşar'ın yanıtını incelediğini ve bugün ilerki saatlerde açıklama yapacağını kaydetti. Planda her iki tarafın derhal ateşkes ilan etmesi, insancıl yardımlara olanak tanınması ve siyasi diyaloğa oturulması çağrısında bulunuluyor.

Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad el-Makdisi, BBC'ye, "Cumhurbaşkanı Esad, Annan'ın üstlendiği görevin başarılı olmasını istediği için, plana olumlu yanıt verdi" şeklinde bir açıklamada bulundu.

El-Makdisi, "Annan'ın görevinin başarılı olması Suriye için hayati önem taşımaktadır. Zira Suriye bu soruna siyasi çözüm bulunması gerektiğine inanmaktadır. Gerektiği gibi bir siyasi çözüm bulunabilmesi için de, insanların diyalog masası çevresinde toplanması gerekiyor. Yaşadığımız bu ızdıraplı krizi aşabilmemiz için tek çözüm yolu budur." dedi.

Pazartesi günü BM Genel Kurulu'nun başkanı Suriye'de geçen yılın Mart'ında başlayan çatışmalarda, şimdiye dek 8000'den fazla insanın öldüğünü söylemişti.