BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,71
ALTIN 2.398,26
HABER /  DÜNYA

Aşiretten Suriyeli Alevilere çağrı

Suriye'de 1 milyona yakın mensubu bulunan Sunni 'Bakara' aşiretinin lideri Suriyeli Alevilere çağrıda bulundu.

Abone ol

Suriye'de 1 milyona yakın mensubu bulunan Sunni ''Bakara'' aşiretinin lideri Navvaf El Beşir'in öncülüğünde, ''Kurtuluş ve Yapılandırma Kitlesi'' adında yeni bir muhalefet grubu kuruldu.

Bildiride, Suriye'deki Alevi nüfusun rejim tarafından ''rehin alındığı'' ancak Alevi toplumun da artık bu katliamlar karşısında sesini yükseltmesi gerektiği belirtilerek, Alevilerin ''Yeni Suriye'yi inşa için devrimden yana tavır alması'' istendi.

Taksim'deki GreenPark Hotel'de düzenlenen basın toplantısında, ''Kurtuluş ve Yapılandırma Kitlesi''nin 18 maddelik bildirisi yayınlandı.

Bildiride, ''Suriye'deki devrim hareketi reform ve diyalog talebi aşamasını geride bırakıp bu çürümüş rejimden kurtulma aşamasına gelmiştir'' denilerek, uluslararası toplumdan Özgür Suriye Ordusu'nun silahlandırılması istendi.

Suriye rejiminin sivillere yönelik katliamlarına sessiz kalan uluslararası toplumun, katliamların sorumluluğunu paylaştığı ifade edilen bildiride ''Bu hareket, Özgür Suriye Ordusu'nun, vatanı suçlu rejimden ve destekçilerinden kurtarıp özgürleştirecek bir yapı olarak görüyor. Suriye'deki bütün katliamlar da gösteriyor ki bu orduya silah temini insani bir görevdir'' denildi.

Suriye Ulusal Konseyi'nin yeniden yapılandırılmasının istenildiği bildiride, Özgür Suriye Ordusu dahil bütün muhalif grupların yeni yapı içinde temsil edilmesi gerektiği kaydedildi.

Toplantıda soruları yanıtlayan ''Kurtuluş ve Yapılandırma Kitlesi'' lideri Navvaf El Beşir, ''Türkiye'ye hem halk, hem de devlet olarak Suriye halkına verdiği destekten ötürü teşekkür ediyoruz'' dedi.

Hareket olarak, 2 Nisan 2012'de İstanbul'da yapılması planlanan ''Suriye'nin Dostları'' toplantısına katılacaklarını belirten El Beşir, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi sıfatıyla Ankara'da temaslarda bulunan Kofi Annan'ın girişimlerinin bir sonuç getireceğine inanmadıklarını söyledi.
El Beşir, Annan'ın girişimlerinin Esad rejimine zaman kazandırmaktan başka anlamı olmayacağını savundu.