BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA

İddianameye siyasi tepkiler

Ergenekon iddianamesine tepkiler ölçülü. AK Parti uzak durdu, DTP 'beğenmedi', CHP ise "Dağ fare doğurdu" görüşünde.

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Ergenekon iddianamesine siyasiler farklı baktı. CHP, 'şüpheli sorular var, dağ fare doğurdu" derken, AKP'li bekir Bozdağ, "AKP'nin yönlendirmesi yok" dedi. DTP'liler de CHP'liler gibi değerlendirdi.

OKAY: "BİLGİ Mİ GİZLENDİ?"
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, "Baştan bu yana medyaya bilgi sevrisi ve sızmaların ne anlama geldiğini çözümedik. bu bir yönlendirmedir. Savcılık bu bilgi sızması konusunda bir araştırma, soruşturma yapmalıydı. danışetay davasında Ankara'da yapılan davada mahkeme, bir karar verdi. yani şimdi, bu mahkeme mi bir şeyleri eksik yaptı yoksa İstanbul'daki savcı danıştay davasından bilgi gizledi de şimdi onu buraya ekledi? Soru işaretleri ile dolu bir iddianame; bunun kamuoyu nezdinde soruşturmanın sağlıklı yürütüldüğü inancının yerleşmesini sağlamayacağı açıktır" dedi.

ÖZYÜREK: "DAĞ FARE DOĞURDU"
CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek ise, "Dağ fare doğurdu" diye değerlendirdiği İddianamenin darbe girişimi ile ilgili bir boyutu bulunmadığına değindi. Özyürek, "Oysa iddianamede darbe günlükleri ve orada geçen olaylar iddianamenin konusunu oluşturmamış. Darbe Günlükleri ile ilişkilendirilen komutanlar şimdi ne olacak? bu iddia vhavada kalmıştır" dedi. Özyürek, süreç içinde toplumun ikiye bölündüğünü de ileri sürdü "bir darbe olmadığı söyleniyor, o günlüklerle bir bağlantı kurulmuyor. Demek ki bir darbe yok. Sadece isyana teşvik var. İkisi arasında büyük fark var" diye konuştu.

BOZDAĞ: "İLGİMİZ YOK"
AKP Grup Başkanvekili bekir Bozdağ ise, iddianame ve soruşturmanın AKP ve hükümetle ilişkilendirilmesine tepki gösterdi ve, "partimizin ya da hükümetin bu soruşturmayı yönlendirdiği iddiası doğru değildir. İddianame açıklanmıştır ve dava süreci devam ediyor" demekle yetindi.

KAPLAN: "DAĞ FARE DOĞURDU"
Ergenekon iddianamesi, DTP tarafından da beğenilmedi. İddianameyi, "Dağ fare doğurdu" diye dğğerlendiren DTP'li Hasip Kaplan, "Bunun neresi temiz eller?" diye sordu.

Hasip Kaplan, iddianamede suçlamanın devlete, rejime yönelik bir kalkışma olarak görülmediğini hükümete dönük bir muhalefetin suç isnadı olarak sunulduğunu ileri sürerek; "Elbette yargılama sürecine saygımız sonsuz ama idianame beklentileri karşılayacak bir içeriğe sahip değil" dedi. Kaplan şunları söyledi:

"Bunun neresi temiz eller. Türkiye'deki mafya ya da yasa dışı operasyonlara yönelik bir temiz eller değil bu. Gerçek temiz eller operasylonlarının tırnağı olamaz. Bu ne İspanya'daki gal çeteleriyle ne albaylar cumtasına gibi darbecilere açılan davanın tırnağı eder. Bir Şemdinli davasının tırnağı bile etmez. Bence hükümet temiz eller oparasyonu gibi takdim ederek, iş yapıyor gibi görünmektedir ve bu da bu iddianame ile ortaya çıkmıştır. İnsan şaşkınlığını gizleyemiyor. devlete ve rejime karşı bir drarbe hazırlığı gibi sunuluyor ama ne 'Darbe Günlükleri' ne Ayışığı ve Sarıkız var. Öyleyse bu sadece hükümete yönelik bir muhalefeti suç isnadı gibidir."