BIST 10.083
DOLAR 32,51
EURO 34,88
ALTIN 2.441,69
HABER /  SAĞLIK

İçinde domuz katkısı olan ilaçlar

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İlker Alat, hastalara verilen ilaçlar konusunda yaptığı açıklamalarla dikkat çekti.

Abone ol

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İlker Alat, hastaya verilecek ilaçlarda 'helal- haram' konusunda bilgi verilmesi ve ilaçların prospektüsünde üretim bilgilerinin yer alması gerektiğini söyledi.

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İlker Alat, görev yaptığı Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde verdiği bir dizi konferansta, hastalara verilen ilaçlar konusunda yaptığı açıklamalarla dikkati çekti. 26 Haziran'da, hastanenin konferans salonunda 'Gıda ve Tüketim Malzemelerinde Helâl- Haram İlişkisi' konulu konferans veren Doç. Dr. Alat, hastaların verilecek ilaçlarda 'helal- haram' konusunda bilgilendirilmesi, ilaçların prospektüsünde de üretim bilgilerinin yer alması gerektiğini söyledi.

Genel sağlık uygulamalarında helal- haram ilişkisine dikkat edilmesinin gerekliliğini savunan Doç. Dr. Alat, doktorların hastalarına tedavi yöntemlerinde kullanılan ilaçlar hakkında 'net bilgiler' vermediğini iddia etti.

'HARAMLA ŞİFA BULUNMAZ'

Şifanın haramla bulunamayacağını, helal kaynaklardan aranması gerektiğini anlatan Doç. Dr. Alat şöyle konuştu:

"Herhangi bir hastalığımız nedeniyle kalkıp da hemen harama sarılmamalıyız. Ne olursan ol, harama sarılma deniliyor. Helal kaynaklara ulaşacak tedbirleri almamız gerekir. Bu tedbirler herkes için geçerli. Şifa verici Allah'tır. Kişilere helâl-haram bilincinin kazandırılması gerekir. Müslüman kimse için 'Helal ve Tayyip' olandan yiyip- içmenin zarureti ve ehemmiyeti vardır. Bu konunun önemi, ilgili ayet ve hadislerle birlikte evliya zâtın sözleriyle de desteklenmiştir." diye konuştu.

'JELATİNİN KAYNAĞI DOMUZ, KAPSÜLLÜ İLAÇ YAZMAM'

Domuz ürünleri içeren ilaçları hastalarına yazmadığını savunan Doç. Dr. Alat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kapsüllü ilaçların içerisindeki toz, ilacın kendisi, o da haram kaynaktan olabilir. Araştırmak lazım ama bir de şu var ki kapsülünün kendisi jelatinden üretiliyor. Jelatinin de kaynağı domuz. Sığırdan ürettiğini iddia edenler var ama, onlar da o sığırın nasıl kesildiğini bilmiyor. Bu kapsülü çıkarıp da içsen o zaman da ilacın etkinliği azalır ya da mideye zarar verir. Ben hastalarıma kapsüllü ilaç yazmıyorum. Aynı şekilde film tabletler var. Film kısmında da domuz katkısı var."