BIST 10.248
DOLAR 32,28
EURO 34,77
ALTIN 2.398,45
HABER /  GÜNCEL

İcat çıkarana 1 milyon TL ödül

Gençlere girişimcilik ruhunu aşılamak, kendi şirketlerini kurarak girişimcilik deneyimi yaşatmak amacıyla bir yarışma düzenleniyor.

Abone ol

Gençlere girişimcilik ruhunu aşılamak, kendi şirketlerini kurarak girişimcilik deneyimi yaşatmak amacıyla düzenlenen "birFİKRİNmiVAR?" yarışması, "İş Fikirleri" ve "İş Planı" olmak üzere iki aşamadan oluşuyor.

Yarışma, Türkiye’de veya yurt dışında yüksek öğrenim gören tüm yerli ve yabancı öğrenciler ile çalışan akademisyenlerin katılımına açık olacak. Son başvuru tarihi 28 Şubat 2010 olan yarışmada toplam 1 milyon lira değerinde ödül dağıtılacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de 30 yaş altı yüzde 65’lik bir nüfus bulunduğuna dikkati çekerek, bunun "müthiş bir potansiyel ve enerji" olduğunu, doğru yönlendirilmesi durumunda tüm ülkenin "şahlanacağını", doğru yönlendirilmemesi durumunda ise umutsuz ve geleceğinden karamsar insanlar olacağını kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, bu yıl üçüncü kez düzenlenen "birFİKRİNmiVAR?" girişimcilik yarışmasının tanıtıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, toplantıya basının ilgisinin az olmasını eleştirerek, "Kötümser birşey söylediğinizde 20 kamera, iyi bir şey yaptığınızda kamera sayısı 3... Kötü olanların da gösterilmesine ihtiyaç var, ama ülkenin geleceğini vaat eden projelerin açıklanmasında da insan aynı ilgiyi bekliyor" dedi.

Türkiye’deki işsizlik sorununa değinen Hisarcıklıoğlu, ana sorunun ve çözüm yolunun konuşulmadığını, çözüm yoluna katkı sağlayanlara destek verenin olmadığını söyledi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bugün 6 milyon insan umutsuz, evinde. 6 milyon insanın geleceğe dair umudu yok. 700 bin genç (her yıl işgücü piyasasına giren) geliyor. Bu 700 bin gence iş bulacağız. Ne için? Bu ülkenin zenginliği, refahı, mutluluğu için. Yoksa yarın şikayet edeceğimiz daha başka konular çıkar ortaya. Meksika’daki gibi 5 metrelik duvarlar arasında mı yaşamak istiyorsunuz? O zaman ne yapmamız lazım? İnsanlara iş bulmamız lazım. İş bulabilmenin yolu da girişimcilik" şeklinde konuştu.

Gençlerin ve kadınların ihmal edildiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, "30 yaş altı yüzde 65... Müthiş bir potansiyel ve enerji. Bu enerjiyi doğru yönlendirirsek tüm ülke şahlanacak. Doğru yönlendiremezsek umutsuz, geleceğinden karamsar insanlar olacak. Bunun için TOBB Genç Girişimciler Kurulu’nu kurduk" dedi.

-"YA ZENGİN OLMAYI YA KAYMAYI TERCİH EDECEKSİN"-

Girişimciliğe giriş noktasında tecrübenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, tecrübenin çok küçük yaşlarda kişiye kazandırılması gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Aslında anne babalara, ’çocuklarınızı 6-7 yaşında çalıştırın’ demek istiyorum ama bana ’vicdansız’ derler. Ben de 7 yaşında çalışmaya başladım. Benim çocukluğumda yaz tatili, kış tatili diye bir şey yoktu.

Tatil olunca haydi çalışmaya... Tatilde deniz, kayak, snowboard yoktu. Ya zengin olmayı, ya kaymayı tercih edeceksin" diye konuştu.

Rifat Hisarcıklıoğlu, "birFİKRİNmiVAR?" yarışmasında verilecek 1 milyon lira değerindeki ödüllere değinerek, şöyle devam etti: "Ben de hevesleniyorum, acaba ben de mi girsem diye... 1 milyon lira az para değil. Aslında girişimci için paraya da ihtiyaç yok. Facebook’u yaratan 19 yaşındaydı, sermayesi de bir tane bilgisayar... Burada yapılan iş balık vermeyi ya da yemeyi değil de balık tutmayı öğretmek. Ülkemizde petrol, doğal gazımız yok. Ama son 30 yılda keşfettiğimiz bir şey var; Türkiye’de mühtiş bir müteşebbislik var. Son 30 yılda Türkiye’nin yazdığı başarı hikayesinin arkasında tek bir gerçek var; Türkiye’nin müteşebbisleri..." -"HERKES BILL GATES OLABİLİR"- Girişimcilikte risk almak gerektiğini, hem kazanılabileceğini hem de tüm varlığın kaybedilebileceğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Girişimci olabilmek için hayal kurmak lazım, hayalsiz iş başarılamaz. Babaannelerimizden, anneannelerimizden işittiğimiz ’icat çıkarma"yı bırakıp icat çıkarıyor olmamız lazım" dedi.

Konuşmasında piyango bileti kuyruğuna da dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Emeksiz, zahmetsiz bir hayalin peşinde koşuyorlar. Son 10 yılda piyangoda ikramiye çıkanlara bakın. Havadan gelenlerde mutluluk ne kadar gerçekleşmiş? Gerçek emekle gelenle ne kadar mutluluk kazanılmış. Herkes Bill Gates olabilir.

Olamam diye bir şey yok. İnsan olarak en özgür olduğunuz alan hayaldir. Hayal kuramazsanız zaten hedefi de tutturamazsınız" diye konuştu.

-"İLK ÇALIŞMAM 6 YAŞINDA, DEDEMİN DÜKKANINDA OLDU"-

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin de girişimciliğin insanların hayatında geliştirebileceği bir kavram olduğunu, bunun için genç yaşta girişimci olmak gerektiğini, ilkokulda sınıf başkanlığı için seçimlere girmek ve takım oyunlarına katılmanın girişimcilik için faydalı olduğuna inandığını söyledi.

Robert Kolej’de okurken Türkiye’ye gelen bir gemideki fuarda çalıştığını ve para kazandığını anlatan Özyeğin, "Asıl ilk çalışmam 6 yaşındayken İzmir Kemeraltı’nda dedemin manifatura mağazasındaydı. Haftalık 2,5 lira veriyordu.

Annem gerçeği ABD’den döndüğümde söyledi. ’Dedenin eli sıkıydı. Sen dükkanın girişinde durup müşterileri çağırıyordun. O parayı aslında ben dedene, deden de sana veriyordu’ dedi’..." şeklinde konuştu.

Finansbank’ı 24 kişiyle 600 metre karelik bir ofiste kurduğunu hatırlatan Özyeğin, "21 yılda 60 bin kişi işe almışım. Bunun 35 bini bankacı, 23 bini sadece Finansbank’a alınan elemanlar. Aslında ilk kurduğum üniversite Özyeğin Üniversitesi değil, Finansbank Üniversitesi... Hala 11 bini çalışıyor. Diğer 12 bin bankacıyı yurt dışında işe almışım. Banka dışında da 25 bin kişi işe almışım" dedi.

GYİAD 3 YILDIR DESTEKLİYOR

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise girişimciliğin işsizliğin önlenmesi için önemli olduğunu vurgulayarak, 2010’da 5 proje üzerinde çalışacaklarını, bunlardan birinin "birFİKRİNmiVAR?" yarışması olduğunu ifade etti.

Türkiye’de girişimciliğin erişilebilir bir şey olmasını göstermek gerektiğini belirten Sabancı, "Bu vesileyle gençlere şirket kurma şansı veriyoruz. Kendi içimizden rol modeller yaratmaya çalışıyoruz. Erişilebilir rol modeller... Bunun için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" dedi.

Ali Sabancı, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin "icat çıkaracak" ve finansman yaratacak ortamı oluşturması gerektiğini söyledi.

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Pınar Eczacıbaşı ise 3 senedir bu yarışmaya destek verdiklerini, yarışmanın girişimciliğe destek veren ve girişimciliği sonuca ulaştıran bir yarışma haline dönüştüğünü kaydetti.

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Mustafa Çağan da Microsoft’un aslında bir fikirle doğduğunu ve bugün buralara geldiğini, Türkiye’de her sektörde bilişim sayesinde kalkınma olacağını belirtti.

Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut ise üniversitelerini "girişimci üniversite" olarak tanımladıklarını ve girişimciliğe çok büyük destek verdiklerini vurguladı.