BIST 8.976
DOLAR 32,31
EURO 35,06
ALTIN 2.279,68
HABER /  DÜNYA

CNN muhabiri şok oldu Christiane Amanpour başörtüsü takmadı İran lideri iptal etti

İRAN liderinden gelen görüntü dünya gündemine oturdu. CNN'in ünlü sunucusu İran asıllı Christiane Amanpour, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin başörtüsü takma talebini reddettiği için röportajı iptal ettiğini duyurdu. İran haftalardır başörtüsü isyanı ile sallanıyor. Sebebi ise 22 yaşındaki Mahsa Amini isimli genç kızın Tahran'da başörtüsü denetimi yapan ahlak polisi tarafından gözaltında öldürülmesi...

Abone ol

İRAN 'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ahlak polisi gözetiminde öldürülmüş olması ülkeyi sarsıyor. Bir çok kente yayılan gösteriler devam ederken, kadınlar başörtülerini ateşe vererek isyanlarını dile getiriyor. Protestolar 80'den fazla kent ve kasabaya yayıldı. İran resmi kaynakları protestolarda en az 17 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Gösterilerin önüne geçilemeyince İran yönetimi ülke genelinde interneti kesti. 

Christiane Amanpour başörtüsü takmayınca...

Başörtüsü gösterileri ile sarsılan İran'ın Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi BM görüşmeleri için New York'taydı. CNN'in ünlü muhabiri İran asıllı Christiane Amanpour ile bir röportaj yapmayı kabul etti. Ancak röportaj için ünlü gazeteciye başörtüsü takma şartı getirdi. Christiane Amanpour, İran'daki kadınların başörtüsü direnişine katkı vermek için röportaja başörtüsü takmadan gitti. İran Cumhurbaşkanı da buna röportajı iptal ederek karşılık verdi. 

Başörtüsü takmadım diye gelmedi

Röportaj iptal olunca Twitter hesabından paylaşım yapan Amanpour, İbrahim Reisi'nin başörtüsü takma talebini kabul etmediğini duyurdu.

Karşısında kalan boş koltukla poz veren Amanpour paylaşımlarında şu ifadeleri kullandı:

-"İran'da protestolar sürüyor ve Mahsa Amini'nin geçen hafta 'ahlak polisi' tarafından tutuklanmasının sonrasında öldürülmesinin ardından kadınlar başörtülerini yakıyor. İnsan hakları grupları en az 8 kişinin öldürüldüğünü söylüyor. Dün gece, tüm bunları ve daha fazlasını Cumhurbaşkanı Reisi'ye sormayı planladım. Bu, Başkan Reisi'nin BM için New York'a yaptığı ziyaret sırasında ABD topraklarındaki ilk röportajı olacaktı.

"Başörtüsü takmamı istediler"

-Haftalarca süren planlama ve sekiz saatlik çeviri ekipmanı, ışıklar ve kameralar kurduktan sonra hazırdık. Ancak Cumhurbaşkanı Reisi'den hiçbir iz yoktu. Görüşmenin başlamasından 40 dakika sonra bir yardımcı geldi.

-Cumhurbaşkanı'nın, Muharrem ve Safar ayları olduğu için başörtüsü takmamı önerdiğini söyledi. Kibarca reddettim. Başörtüsüyle ilgili hiçbir kanunun veya geleneğin olmadığı New York'taydık.

"Hiçbir İran lideri bunu istememişti"

-Daha önceki hiçbir İran cumhurbaşkanının kendileriyle İran dışında görüştüğümde bunu talep etmediğini de belirttim. Yardımcı, başörtüsü takmazsam görüşmenin olmayacağını açıkça belirtti. Bunun 'saygı meselesi' olduğunu söyledi ve ülkeyi kasıp kavuran protestolara atıfta bulunarak İran'daki duruma atıfta bulundu.

"Görüşme gerçekleşmedi"

-Bu eşi benzeri görülmemiş ve beklenmedik duruma katılamayacağımı bir kez daha söyledim. Ve böylece uzaklaştık. Görüşme gerçekleşmedi. İran'da protestolar devam ederken ve insanlar öldürülürken, Cumhurbaşkanı Reisi ile konuşmak önemli bir an olurdu."