BIST 9.795
DOLAR 32,60
EURO 35,00
ALTIN 2.451,33
HABER /  GÜNCEL

İbrahim Kalın'dan açıklama: Türkiye garantör olmayı kabul edecek mi?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'nın Türkiye'den talep ettiği garantörlük için olumlu baktıklarını fakat şu an bu aşamada olmadıklarını açıkladı.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TRT Haber'de Rusya- Ukrayna savaşına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kalın, Rusya-Ukrayna savaşında odaklanılan noktanın savaşın sonlandırılması olduğunu belirtti. "Ukrayna ve Rusya'nın hem konuştuğu hem güvendiği nadir birkaç ülkeden biriyiz. Türkiye bu anlamda son dönemde öne çıkan en önemli ülke" ifadelerini kullanan Kalın, "Öncelikli derdimiz bu savaşı sona erdirmek. Boğazları ve Karadeniz'i savaşın dışında tuttuk. Türkiye'nin yaptığı katkı herkes tarafından takdir ediliyor" ifadelerini kullandı.

Kalın'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"10 yıldır Rusya ile gelişen ilişkiler bugün Ukrayna krizinde meyvelerini veriyor. Karabağ'da da öyle oldu. Herkes Rusya ile köprüleri atarsa Rusya ile kim konuşacak? Bizim odaklamamız gereken nokta bir an önce bu savaşın sonlandırılması. Bizim çabamız iletişim kanallarını açık tutarak, iki tarafın güvenini kazanarak ve bunu muhafaza ederek bu çalışmaları yürütmek.

Şu an garantörlük aşamasında değiliz, biz bu konuya olumlu bakıyoruz. Ukrayna ve Rusya'nın hem konuştuğu hem güvendiği nadir birkaç ülkeden biriyiz. Türkiye bu anlamda son dönemde öne çıkan en önemli ülke. Biz müzakere heyetleriyle İstanbul'a gelmeden önce de temas halindeydik. Akan kanı durdurmak için tarafları cesaretlendirdik. İki taraf da İstanbul'da kendilerini güvende hissettiklerini bize söyledi. Cumhurbaşkanımızın yaptığı görüşmelerin neticesinde sahada bir takım iyileşmeler göreceğiz.

Türkiye'nin güvenilirliği ve referans olması önemli. Öncelikli derdimiz bu savaşı sona erdirmek. Boğazları ve Karadeniz'i savaşın dışında tuttuk. Türkiye'nin yaptığı katkı herkes tarafından takdir ediliyor.