BIST 9.685
DOLAR 33,89
EURO 37,60
ALTIN 2.809,65
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İbnü’l Arabî - Sayılar ve Rüyalar kitabı tüm kitapçılarda

Her toplumun sayıyı düşünüp sembolleştirmesi, bu bilginin Allah vergisi olarak doğamızda var olduğuna işaret etmektedir.

Abone ol

Nefes Yayınevi’nden çıkan “İbnü’l – Arabî / Sayılar ve Rüyalar” isimli eser iki kısımdan oluşmaktadır. Osman Nuri Küçük eserin ilk kısmında İbnü’l – Arabî’nin rüya konusu üzerine yapmış olduğu değerlendirmelere yer vermektedir. İkinci kısmında ise, yine İbnü’l – Arabî’nin sayı ve varlık arasındaki ilişkiyi ele almaktadır.

İnsanoğlu, eşyayı ölçme girişiminin sonucunda sayıyı fark eder, daha sonra âlemin sayısal bir düzen üzerine kurulu olduğunu anlar. Her toplumun sayıyı düşünüp sembolleştirmesi, bu bilginin Allah vergisi olarak doğamızda var olduğuna işaret etmektedir. Sayılar, âlemin kozmik dilidir. Bu yüzden evrendeki varlıkların sırrı, bu dilin çözülüp anlaşılmasıyla bilinebilir. Nitekim İbnü’l-Arabî de sayının ilâhî mertebeden sırlar taşıdığını belirtmekte ve sayının ilkelerinden hareketle varoluşun ilâhî sırlarının bilinebileceğini düşünmektedir.

Rüya ise insanı, onun ruhsal dünyasını ve bilinçaltını anlamada başvurulan kadim metotlardan biridir. İbnü’l-Arabî rüyaların ta’birini varlık mertebeleri anlayışıyla açıklamaktadır ve onun düşüncesinde rüya, insanın varoluş serüvenine dair mühim ipuçları barındıran hakikatler içermektedir.

“İbnü’l-Arabî – Sayılar ve Rüyalar” isimli bu eser, İbnü’l-Arabî’nin sayıları ve rüyaları nasıl bir irtibat üzerinden ele aldığını anlamamızda oldukça aydınlatıcı ve bilgilendiricidir.  


Osman Nuri Küçük Kimdir?

1976 yılında Erzurum’da doğdu. Bilgisayar Teknik Lisesi mezunudur (1993). Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu (1998). Üniversite öğrenimi esnasında başladığı hafızlığını lisans döneminde tamamladı. Lisans öğrenimi esnasında klasik Osmanlı usulünde takip edilen eserleri okudu. 2001’de Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne araştırma görevlisi olarak atandı. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisansını tamamladı (2001). MEB bursuyla, sahasına dair araştırmalarda bulunmak üzere Mısır’daki Kahire ve Amerikan Üniversitelerinde bulundu (2004). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tasavvuf Anabilim Dalı’nda “Mevlânâ’da Benlik Dönüşümü: Sülûk” adlı teziyle doktorasını tamamladı (2007). 2011 yılında tasavvuf alanında Doçent oldu. Alanıyla ilgili araştırmalarda bulunmak üzere bir yıl süreyle ABD North Carolina Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak bulundu (2013). 2016’ya kadar Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde tasavvuf anabilim dalı başkanı olarak Doçent kadrosunda görev yaptı. Aynı zamanda Erciyes Üniversitesi’ne bağlı Davud el-Kayseri Tasavvuf Araştırmaları Merkezi müdürlüğünü yürüttü.

Halen Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nde öğretim üyesi olan Küçük’ün tasavvuf düşüncesi, Mevlânâ ve Muhyiddin İbnü’l-Arabî üzerine yayınlanmış makale ve kitapları bulunmaktadır.