BIST 9.037
DOLAR 32,32
EURO 35,10
ALTIN 2.295,58
HABER /  GÜNCEL

Artvin karıştı hastaneler uyarılmıştı müdahale başladı!

ARTVİN Kafkasör Yaylası Cerattepe'de maden işletmesi açmak isteyen şirketin gelişi vatandaşı direnişe geçirdi. Hastanelere 'acil durumlara hazır olun' uyarısı yapılmıştı. Artvin'den gelen son haberlere göre polis müdahalesi başladı.

Abone ol

ARTVİN'de kalabalık bir grup, madencilik faaliyeti yapılması planlanan Cerattepe bölgesine giden yolu kapatarak, şirket yetkilileri ve iş makinelerinin bölgeye geçişine engel oldu. Polis ekipleri, gruba biber gazıyla müdahale etti.

Kafkasör Yaylası ve Cerattepe Bölgesi'nde "Bakır ve Açık Ocak Altın İşletme Projesi" kapsamında faaliyetlerde bulunmak isteyen şirket yetkililerinin dün bölgeye geleceği duyan duyan çevreci gruplar ve vatandaşlar, protesto için bir araya geldi.

Artvin Kafkasör

Cerattepe'ye çıkan yolları araçlarıyla ulaşıma kapatan Artvinliler gece boyunca ateş yakarak nöbet tuttu.

Şirket yetkilileri, çevik kuvvet ve jandarma ekipleri eşliğinde sabah saatlerinde Kafkasör Yaylası’na doğru yola çıktı. Konvoya TOMA ve zırhlı araçlar da eşlik etti. Yola parkedilen yaklaşık 300 aracı kaldırmak için çekici de getirildi.

HASTANELER UYARILDI

Bu arada güvenlik güçlerinin olası müdahalesi sonrası yaralananlar olabileceği göz önüne alınarak Artvin Devlet Hastanesi'nin acil birimlerinin uyarıldığı ve ambulans ile sağlık personeli takviyesi yapıldğı belirtildi.

Aralarında CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal, CHP İl Başkanı Ali Yücel Kurt ve Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan'ın da bulunduğu grup, şirket yetkilileri ve iş makinelerinin geçişine izin vermedi.

Çevrede, çok sayıda çevik kuvvet ve jandarma ekibi geniş güvenlik önlemi aldı. Ekipler, konvoy ile göstericiler arasında barikat kurdu.

Burada bir açıklama yapan CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, “Eğer bir tek Artvinli'nin burnu kanarsa bunun hesabını kimse veremez" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e telefonla ulaşan Bayraktutan, “Biraz sonra burası karmakarışık olacak. Çok zor durumdayız. Bu kelimelerle anlatılacak bir durum değil. Artvin'de devletle halk bir kere karşı karşıya geldi mi ipler kopar. Çok zor durumdayız" dedi.

Bayraktutan ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu da arayarak, Artvin'deki mevcut durumun Başbakan Ahmet Davutoğlu'na iletilmesi ve bir çözüm bulunması ricasında bulundu.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan da “Yer teslimi yapılmadan oraya hiçbir şey çıkaramazlar. Şirketin makineleri arkada, polis önde yukarı çıkmaya çalışıyorlar. Artvin halkının yoldan çekilmesini istiyorlar. Biz yaşam hakkımızı savunuyoruz ve asla çekilmeyiz” diye konuştu.

BİBER GAZIYLA MÜDAHALE

Polis ekipleri, 300 kişilik gruptan yolu açmalarını istedi. Yolun açılmaması üzerine müdahale geldi. Polis ekipleri, gruba biber gazı ve coplarla müdahale etti. Tepelerde bulunan bazı kişeler, müdahalee taşla karşılık verdi.

Gazdan etkilenen çok sayıda vatandaş fenalaştı. CHP Uğur Bayraktutan da gazın etkisini limon ile gidermeye çalıştı.Milletvekili Bayraktutan, telefonla görüştüğü İçişleri Bakanı Efkan Ala’yı ikna edemeğini ifade etti.

CHP milletvekilleri Uğur Bayraktutan ve Barış Karadeniz, daha sonra Artvin Valisi Kemal Cirit'le görüşmek üzere şehir merkezine indi. 

Öte yandan, Artvin'de esnafın büyük bölümü, planlanan madencilik faaliyetine tepki amacıyla bugün kepenk kapattı.