BIST 9.680
DOLAR 32,45
EURO 34,47
ALTIN 2.472,82
HABER /  DÜNYA

Rusya kabustan bir türlü uyanamıyor!

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'nın "Rusya 2015 Sosyo-Ekonomik Gelişmeler" raporu yayınlandı. Rapordaki detaylara göre Rusya ekonomisi çöküşe doğru ilerliyor.

Abone ol

RUSYA’da geçen yıl reel ücretler yaklaşık yüzde 10 azaldı.

Perakende sektörünün son 40 yılın en kötü performansını gösterdiği ülkede, yoksulluk sınırı altında yaşayanların sayısı da artmaya devam ediyor.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından yayımlanan "Rusya 2015 Sosyo-Ekonomik Gelişmeler" adlı rapor ve resmi istatistik kurumu Rosstat verilerinden derlenen bilgiler açıklandı.

Geçtiğimiz yıl ülkenin perakende sektör hacminde bir önceki yıla kıyasla gerçekleşen yüzde 10’luk küçülme, sektörün 1970’ten bu yana gösterdiği en kötü performansa işaret ediyor. Rusya’da 1998 ve 1999 yıllarındaki ekonomik krizlerde dahi böyle bir düşüş görülmedi. Özellikle gıda ürünlerinin satışındaki düşüş ise dikkati çekti. Ana harcama kalemi gıda olan yoksul kesim, Rusya'nın birçok ülkeye uyguladığı gıda yaptırımlarından olumsuz etkileniyor. Ukrayna'daki faaliyetleri yüzünden uygulanan yaptırımlara karşılık olarak Rusya, ABD ve birçok Avrupa ülkesine ambargo kararı almış, Türkiye'nin, sınırını ihlal eden Rus jetini düşürmesi nedeniyle Türkiye’den de bazı gıda ürünlerinin ithalatını durdurmuştu.

RUSYA’DA YOKSULLUK ARTIYOR

Yıllık tüketici enflasyonunun geçen yıl yüzde 15,5 seviyesine çıktığı Rusya’da, yoksulluk oranındaki artış da bir başka kritik mesele olarak göze çarpıyor.Yoksulluk sınırının yaklaşık 120 dolar seviyesinde kabul edildiği 2015’te, bu sınırın altında yaşayan nüfus geçen yıl yüzde 13 arttı. Rusya’da yoksulluk sınırında yaşayanların oranı geçen yıl yüzde 11,2 iken, 2013'te bu oran yüzde 10,8 düzeyindeydi.

RUS HALKININ PARASI TÜKENİYOR

Rus gazetesi Kommersant’ta yer alan habere göre, Rus halkının elindeki toplam nakit miktarı, 1998 krizinden bu yana ilk defa azaldı. Ruslar 2015’te kazandıkları paradan daha fazla harcama yaptı, halkın gideri gelirini 5,5 milyar dolar aştı. Uzmanlar, Rusların ekonomideki gidişattan tedirgin olduğu ve döviz, banka mevduatı yatırımları ile tahvil alımlarına yönelik tasarruflarını arttırdığını vurguluyor. Bu davranışın ülkedeki genel tüketim miktarlarındaki düşüşü de hızlandırdığı belirtiliyor.

DURGUNLUĞUN 15 YIL DAHA SÜRMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Öte yandan Rus Vedemosti gazetesindeki habere göre ise Rusya Maliye Bakanlığı, gereken reformlar yapılmaz ve petrol fiyatları yükselmezse ülke ekonomisindeki durgunluğun en az 15 yıl daha sürmesini öngörüyor. Ekonominin bu yıl yüzde 0,8 küçülmesinin, 2017’de ise tekrar büyüme trendinin yakalamasının beklendiği hesaplamalara göre Rusya, 2014 yılındaki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla seviyesine ancak 2020’de gelebilecek. Geçen yıldan bu yana yaklaşık yüzde 13 gerileyen reel ücretlerde 2014 seviyelerinin ise ancak 2025'te yakalanabileceği tahmin ediliyor.