BIST 10.793
DOLAR 32,22
EURO 34,85
ALTIN 2.415,43
HABER /  DÜNYA

Hürmüz Boğazı'nda sular ısındı

İran ile Birleşik Arap Emirlikleri stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı'nın girişindeki bir adanın statüsü nedeniyle diplomatik krizin eşiğine geldi.

Abone ol

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın boğazın hemen girişinde, stratejik öneme sahip Hürmüzgan Eyaleti'ne bağlı kentleri gezmesi ve buradan nükleer müzakerelere oturacağı batıya mesaj vermesi güçlü bir meydan okuma anlamına geliyor.

Nitekim, İran liderinin bu gezisinden kısa bir süre önce, 8 Nisan'da Hürmüz Boğazı'nın girişinde ABD, Suudi Arabistan, BAE, Kuveyt ve Bahreyn hava kuvvetlerinin katıldığı büyük bir tatbikat başlattı.

El Arabiya'nın haberine göre, tatbikat Hürmüz'ün kapanması durumunda atılacak adımlara yönelik hazırlık amacı taşıyor ve bu çerçevede ABD ile müttefik ülkeler arasındaki askeri işbirliğinin geliştirilmesini hedefliyor.

14 Nisan'a kadar devam edecek olan tatbikatla, ABD ve müttefikleri, kendisine yönelik olası bir saldırı durumunda Hürmüz Boğazı'nı kapatacağını ilan eden İran'a gözdağı vermiş oldu.

İRAN'DAN REST
Bölgedeki gerginlik, Ahmedinejad'ın Hürmüz Boğazı'nın girişinde yer alan stratejik Ebu Musa adasını ziyareti ile doruğa çıktı. İran'ın Ebu Musa'ya el koyduğu 1971 yılından bu yana adaya cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret, BAE yönetimini kızdırdı.

Nitekim, BAE yönetimi ada üzerinde hak iddia ediyor. İran ise, geçmişte de adanın İran'ın bir parçası olduğunu savunuyor.

BAE, Tahran büyükelçisini geri çağırırken, Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Zayed el Nahayan, resmi haber ajansı WAM'da yayımlanan açıklamasında, Ahmedinejad'ın ziyaretini, ülkesinin egemenlik haklarının "açık bir ihlali" olarak nitelendirdi.

El Nahayan, bu ziyaretin, "İran'ın işgali altındaki" Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarıyla ilgili krize barışçı çözüm bulunması çabalarını sekteye uğrattığını da savundu.

Ahmedinejad BAE'nin ismini zikretmeden "bazı çevrelerin" bu adalarla ilgili egemenlik iddialarının kendilerini endişelendirmediğini belirtmişti. (Hürriyet)