BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Hülya Avşara açılım darbesi

Kürt açılımı konusunda yaptığı açıklamalarla gündeme oturan Hülya Avşar'a soruşturma açıldı.

Abone ol

Milliyet Gazetesi'ne "Kürt açılımı" için konuşan Hülya Avşar hakkında "Halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik ettiği" iddiasıyla soruşturma açıldı.

Şüpheli sıfatıyla davet

 Avşar neler söylemişti?

Demokratik açılım meselesinden ben çok korkuyorum. Korkuyorum, çünkü bu öyle bir mesele ki, artık dönüşü yok. Bu işe başladıysanız bitirmek zorundasınız. En azından başarmaya doğru gidildiğini hissettireceksiniz. Aksi halde bu yeni doğmuş bebeğin ağzına memeyi verip en güzel anında çekmeye benzer, ki bu çok tehlikeli. Çünkü o zaman ne olur o bebek? Kıyameti koparır, olay çıkarır. Ne zaman ki sen yine o memeyi ağzına verirsin ya da başka bir meme; ancak o zaman susar, başka türlü kurtulamazsın artık.

Türkler bu ülkenin bölünmemesini istiyor. Topraklarını, milletlerini korumak istiyor. Buna da sonsuz hakları var ama yöntem hataları yaptıklarını kabul etmeliler. Ben de sonuna kadar Türküm; ama bu Kürtleri yok saymak, onlara etnik baskı yapmak anlamına gelmemeli. Yıllardan beri Anayasa’yı değiştiriyorlar, bir kez de barış için değiştirsinler.

Sadece acırım ona, (Öcalan’ı kastediyor) o kadar. Aslında insanlara kızmak, yargılamak zamanı da geçti artık. 

İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Hülya Avşar ile röportajı yapan gazeteci Devrim Sevimay'ı "şüpheli" sıfatıyla ifade vermeye çağırdı. Savcılığın çağrı kâğıdı Hülya Avşar'a ulaştı.

Bu açılım değil kapanış

Hürriyet'e konuşan Hülya Avşar, "Demokratik bir ülkede olduğumuzu düşünerek bunları konuştum. Soruşturma bana yapılmış en büyük hakaret. Kürt açılımının tamamen kapatılmasıdır. Açılım değil, kapanış oldu" dedi.

Sonuna kadar Türk'üm...

Röportajda "Ben de sonuna kadar Türk'üm; ama bu Kürtleri yok saymak, onlara etnik baskı yapmak anlamına gelmemeli" diyen Avşar hakkında dava açılırsa 1.5-4.5 yıl hapsi istenecek.

Kapanış oldu

Muhabirin "öykünüzü anlatmaya devam edecek misiniz?" sorusu üzerine Avşar, "Buna devam etmemem için benim yok olmam lazım. Ben ortadan yok olayım, o zaman devam etmesin. Bu gerçek. Bana göre şu bana yapılan Kürt açılımının tamamen kapatılmasıdır. Bu, açılım değil kapanış oldu. Ben, Türkiye’de bir sanatçının kendini oturup anlatmasıyla ilgili cumhuriyet savcılığından kin, nefret düşmanlık falan diye bir hakaretle, halkı kin ve düşmanlığa alanen tahrik etmek suçu diye bir şey yazılıyorsa, bence bu ülkede demokratik açılım, Kürt açılımı falan konuşmasınlar. " cevabını verdi.