BIST 9.125
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.325,60
HABER /  GÜNCEL

Hükümetten İsrail ve Başika krizi açıklaması!

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada İsrail ile yakınlaşma ve Irak'la yaşanan gerilimde son durumu paylaştı.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin Beşika gerilimi sonrası buradaki güçlerin bir bölümünü Irak'ın kuzeyine çektiğini söyledi. TSK'nın bölgedeki faaliyetlerinin süreceğini anlatan Kurtulmuş, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için Türkiye'nin taleplerindeki ısrarının sürdüğünü söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Bakanlar Kurulu yaklaşık 7 saat sürdü. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, toplantı sonrasında gazetecilere açıklamada bulundu.

"O BİRLİKLER IRAK'IN KUZEYİNE KAYDI"

Irak hükümetli ile yaşanan Başika geriliminde son durumu özetleyen

Numan Kurtulmuş: Başika olayından kalkarak Irak merkezi hükümeti ile Türkiye arasında bir sorun ve gerilim yaşanmasını isteyen çevrelerin de istekleri olmamış oldu, bu gerilim bir türlü sonlandırılmış bulundu.

Kurtulmuş, Başika'ya gönderilen ilave gücün kamuoyu tarafından abartıldığını ve Irak Merkezi Hükümeti'nce konunun uluslararası alana taşındığı hatırlattı.

Türkiye'nin bu hassasiyetleri göz önünde bulundurarak, oradaki birliklerin belirli bir noktaya, Irak'ın kuzeyine çekildiğini söyleyen Kurtulmuş, Türkiye'nin bölgedeki varlığının devam edeceğini ifade etti. Kurtulmuş İsrail ile sürdürülen Mavi Marmara görüşmeleriyle ilgili de şunları söyledi;

"İLK ŞARTIMIZ OLAN ÖZÜR DİLENDİ"

2013 yılında İsrail Başbakanı Sayın Netenyahu tarafından bir özür beyanı yapılmıştır. Birinci şart yerine getirilmiştir. İkinci ve üçüncü şartın yerine getirilmesi için de Türk ve İsrail tarafının teknisyenleri arasında görüşmeler, müzakereler sürdürülmektedir.

"TALEPLERİMİZDEKİ ISRARIMIZ SÜRÜYOR"

Türkiye hem tazminat konusunda hem de bu anlamda İsrail'in Gazze'ye karşı sürdürmüş olduğu ablukanın hafifletilmesi, kaldırılması konusunda taleplerini ısrarla bu görüşmelerde de dile getirmektedir. Görüşmelerin bir müddet daha süreceği anlaşılıyor. Kesinleştiği noktada da şuanda teknisyen düzeyinde devam eden görüşmeler siyasi noktaya taşınacaktır."