BIST 10.519
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.473,39
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Hükümet YÖKe dokunacak

Hükümet, öğretim üyelerinin atama kriterlerinde büyük değişikliğe gidiyor. Tasarı bir çok keyfiliği ortadan kaldıracak!

Abone ol

İNTERNETHABER
Hükümet, özellikle üniversitelerde yaşanan kadro tartışmaları için önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Hükümet yardımçı doçent, doçent ve profesör atamalarında yeni düzenlemeler yapacak. Tasarının yasalaşması halinde, özellikle doçentlik atamalarındaki jüri üyelerinin "ben yaptım oldu" keyfiliği sona erecek.

TBMM Genel Kurulunda, tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlanan, yeni kurulan devlet üniversitelerine rektör atanması ile profesörlük ve doçentlik atamalarını yeniden düzenleyen, Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının görüşülmesine devam edilecek.

Yeni kurulan devlet üniversitelerine rektör atanmasını da düzenleyen tasarıya göre, YÖK Genel Kurulu, yeni kurulan üniversitelere rektör adayı olarak başvuran profesörler arasından seçeceği 3 adayı Cumhurbaşkanına sunacak. Cumhurbaşkanı, bunlardan birini rektör olarak atayacak.

Üniversiteler, yardımcı doçentlik kadrosuna atama için aranan asgari koşulların yanında, YÖK'ün onayını almak suretiyle, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilecek.

Doçentlik sınavı, Üniversitelerarası Kurulca yılda 2 kez açılacak. Belirtilen şartları taşıyan adaylar, Üniversitelerarası Kurulun tespit edeceği tarihe kadar, kurula gerekli belge ve yayınlarla birlikte, başlıca bilim dalı ile uzmanlık ve araştırma konularını da bildirerek başvuracak.

Profesörlüğe yükseltilmeyi de düzenlenen tasarıya göre, doçentlik unvanını aldıktan sonra en az 5 yıl süreyle, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bilim alanında çalışmış olmak, doçentlik unvanını aldıktan sonra, ilgili bilim alanında özgün yayınlar veya çalışmalar yapmış olmak şartı aranacak.

Öğretim üyelerinin 67 olan emeklilik yaşı, yeni kurulan devlet üniversitelerinde görev almaları şartıyla, 72'ye çıkarılacak. Bu uygulama, 31 Aralık 2015 tarihine kadar devam edecek.