BIST 10.248
DOLAR 32,24
EURO 34,67
ALTIN 2.396,03
HABER /  GÜNCEL

HSYKdan yeni güvence

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekili Celal Altunkaynak

Abone ol

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Celal Altunkaynak, “HSYK'nin siyasallaşması ya da Adalet Bakanı'nın etkisi altında kalması söz konusu değildir” dedi. HSYK'nin düzenlediği eğitim seminerlerine katılmak üzere Antalya'ya gelen Altunkaynak, Alanya Adliyesi'ni ziyaret etti.

Alanya Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ile görüşen ve adliye binasında incelemelerde bulunan Altunkaynak, Alanya Adliyesi'nin, toplantı salonları, duruşma salonları ve diğer bölümleriyle son derece modern bir yapı olduğunu belirterek, “Burası Türkiye'de ve Avrupa'da az bulunan örneklerden biridir. Ancak, benzer adliye binaları Türkiye'nin birçok yerinde yapılmaya başlandı. Tüm yargının, benzer koşullara kavuşturulması için önemli çalışmalar yapılıyor” dedi.

“FİİLEN BAŞKANLIĞI BEN YÜRÜTÜYORUM”

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'un, “Adalet Bakanlığı'nın yargıda her şeye hakim görüntü verdiği” yolundaki görüşlerini değerlendiren Altunkaynak, HSYK'nin, Anayasal bir kurum olduğunu, düzenleniş ve çalışma şeklinin yasayla belirlendiğini ifade etti.

Altunkaynak, şunları kaydetti:

“Biz yasal sınırlar içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ben başkan vekiliyim, ama fiilen başkanlığı ben yürütüyorum. Sayın Adalet Bakanı, hiçbir zaman gelip bu kurula başkanlık etmez. Ancak, çok özel ve istisnai durumlarda biz davet edersek ve kendileri de uygun görürlerse o zaman gelir. Yoksa onun dışındaki tüm kararlar, disiplin, meslekten çıkarma, terfilerde ve derece yükseltmelerde tüm çalışmaları, benim başkanlığımda arkadaşlarla beraber yürütürüz. Zaten Sayın Bakan katılmadığında Yüksek Kurul'da bir müsteşar yer alır. Diğer arkadaşlarımızın hepsi yüksek yargıçtır.”

HSYK'de, bu anlamda bir rahatsızlığın söz konusu olmadığını vurgulayan Altunkaynak, “Çalışmalar gayet güzel ve rahat bir şekilde yürüyor. Kesinlikle biz Bakan Bey'in memuru değiliz, HSYK'nin, Adalet Bakanı'nın tesiri altında kalması ve siyasallaşması kesinlikle söz konusu değildir. Bu kurula katılan tüm arkadaşlar yüksek yargıçtır ve hiçbirinin de tesir altında kalacağına inanmıyorum” diye konuştu.

VAN CUMHURİYET SAVCISI HAKKINDAKİ SORUŞTURMA

“Şemdinli iddianamesi”ni hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya ile ilgili soruşturma konusundaki soruyu da yanıtlayan Altunkaynak, şunları söyledi:

“Henüz dosya bizim önümüze gelmedi. Gelmeden fikir beyan etmem doğru olmaz. Van Cumhuriyet Savcısı'nın belirli bir yasal prosedür içinde savunmasının alındığını öğrendik. Bu da daha bize gelmedi. Yasadan doğan bir soruşturma şeklidir. Soruşturma tamamlandıktan sonra evrak önümüze gelecek. İrdelememizi ona göre yapacağız.”
Terörle Mücadele Yasası'na da değinen Altunkaynak, bu yasanın gecikmiş bir yasa olduğunu ve terörle mücadelede etkili olacağını düşündüğünü belirtti.

Altunkaynak, hakim ve savcıların özlük haklarıyla ilgili soru üzerine de “Bu çalışma, yürütmenin işidir. Tüm teşkilat özlük hakları yönünden biraz sıkıntı içindedir. Bunu da ilgili mercilere ilettik, çözümünü bekliyoruz” dedi.