BIST 10.479
DOLAR 32,26
EURO 34,91
ALTIN 2.422,63
HABER /  DÜNYA

ABDden İrana teessüf

ABD, İran'ın uranyum zenginleştirmeye başlamasının yanlış bir adım olduğunu öne sürdü.

Abone ol

ABD, İran'ın uranyum zenginleştirmeye başlamasının "yanlış yönde atılmış bir adım" olduğunu belirtti.

Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan, eski İran Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani'nin "uranyum zenginleştirmeye başladıklarını" açıklamasından sonra yaptığı değerlendirmede, "Eğer İran rejimi şu andaki yönde ilerlemeye devam ederse, o zaman BM Güvenlik Konseyi'nin diğer üyeleri ve Almanya ile bundan sonra atacağımız adımı görüşürüz" dedi.

McClellan, "Rejimin en son açıklamaları sadece (kendilerini) daha da izole eder ve yanlış yöne doğru gittiklerini göstermeye devam eder" diye konuştu.

İngiltere

İngiltere de İran'ın "uranyum zenginleştirdiğini" açıklamasına tepki gösterdi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, BM Güvenlik Konseyi'nin İran'dan bütün uranyum zenginleştirme çalışmalarını tümüyle ve derhal durdurmasını istediğini hatırlatarak, " İran'ın son açıklaması, özellikle işlere yardımcı bir açıklama değil" dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) yetkilileri ise Rafsancani'nin açıklaması ile ilgili yorum yapmayı reddetti. Ancak kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir diplomat, İran'ın "uranyum zenginleştirdik" açıklamasının "doğru göründüğünü" söyledi.

Neden Rafsancani açıkladı?

Bu arada, İran'ın uranyum zenginleştirmeye başladığını niçin ilk olarak Rafsancani'nin açıkladığı anlaşılamadı.

Rafsancani'nin açıklamasından bir süre sonra İran Cumhurbaşkanı Muhammed Ahmedinejad, Tahran dışında bir kente düzenlediği gezi sırasında yaptığı konuşmada "İran'ın yakında nükleer kulübe katılacağını" ifade etti.

Aynı haberde, Ahmedinejad'ın bu akşam Meşhed kentinde ülkenin nükleer enerji programı hakkında konuşma yapmasının beklendiği de belirtildi.

Bu durumda, Rafsancani'nin son Cumhurbaşkanı seçiminde yenildiği Ahmedinejad'dan önce "İran'ın uranyum zenginleştirdiğini" açıklayarak, "rol çaldığı" ve uluslararası kamuoyuna "hala İran'da güçlü olduğu" mesajını vermeye çalıştığı yorumu yapılıyor.