BIST 10.003
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.438,97
HABER /  GÜNCEL

HSYK'dan şok karar o savcı da ihraç edildi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), savcı Adnan Çimen'i meslekten ihraç ederek, hakkında kovuşturma izni verdi. Kurul, Şanlıurfa Hakimi Kemal Karanfil'i de geçici olarak görevden uzaklaştırdı.

Abone ol

HSYK 2. Dairesi, daha önce açığa aldığı savcı Adnan Çimen hakkındaki dosyayı görüştü. Daire, eski emniyet müdürü Hanefi Avcı'nın, "Devrimci karargah terör örgütü" soruşturmasında yasa dışı dinlenildiği gerekçesiyle yaptığı suç duyurusu kapsamında yürütülen soruşturmadaki hukuksuzlukları nedeniyle Çimen'in ihracına karar verdi.

İhraç kararı, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 69. Maddesi'nin son fıkrasına göre alındı. Kanun'un 69. Maddesi, "Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmese ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir" hükmünü içeriyor. Adnan Çimen hakkında ayrıca kovuşturma izni verildi.

TWEET ATAN HAKİME UZAKLAŞTIRMA

Bu arada, HSYK 2. Dairesi, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından attığı tweetler nedeniyle hakkında soruşturma açılan Şanlıurfa Hakimi Kemal Karanfil'i de tedbiren görevden uzaklaştırdı.

Karanfil, "Hakkında soruşturma yapılan hakim ve savcının göreve devamının, yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine kanaat getirilirse, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verilebileceği" hükmünü içeren Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 77. Maddesi gereğince görevden uzaklaştırıldı.

SELAM-TEVHİD VE KCK SORUŞTURMALARININ SAVCISIYDI

17-25 Aralık soruşturması sonrası, görev yaptığı İstanbul Adliyesi’nden Büyükçekmece Adliyesi’ne gönderilen Savcı Adnan Çimen, kapanan Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde özel yetkili savcı olarak görev yapıyordu. Savcı Çimen, Selam-Tevhid örgütü soruşturması, KCK soruşturmaları gibi bir dizi soruşturmanın savcılığını yaptı.

MİT KRİZİ SORUŞTURMASI SONRASI ÖZEL YETKİLERİ ALINMIŞTI

Savcı Adnan Çimen 7 Şubat 2012'de yaşanan MİT soruşturması krizi sonrasında özel yetkileri alınarak memur suçlarına savcı olmuştu.

YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI GETİRİLMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl kasım ayında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner, HSYK tarafından geçici tedbir olarak görevden uzaklaştırılanların da aralarında bulunduğu 54 hakim ve savcı hakkında "Selam Tevhid'de kumpas" soruşturması kapsamında, "siyasal ve askeri casusluk", "silahlı terör örgütü kurma ve üye olma" ve "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından yurtdışına çıkış yasağı verilmesini istemişti. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 Kasım'da aralarında açığa alınan savcı Adnan Çimen'in de bulunduğu 54 kişi hakkında yurtdışına çıkış yasağı verilmesini kararlaştırmıştı.