BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,68
ALTIN 2.406,27
HABER /  GÜNCEL

Hopa'lılar Metin Hoca'nın öcünü aldı

Hopa'da yapılması planlanan ancak bölgedeki halkın ve çevrecilerin tepkisini çeken Güneşli HES projesi iptal edildi.

Abone ol

Hopa'da yapılması planlanan ancak bölge halkının ve çevrecilerin tepkisine neden olan Güneşli HES projesi iptal edildi.

Çevreciler, karar için, "Hopa'daki olaylarda hayatını kaybeden Derelerin Kardeşliği Platformu'nun eylemcisi Metin Lokumcu'nun anısını ve mücadelesini yaşatacak bir zaferdir" yorumu yaptı.

Artvin'in Hopa İlçesi'nde Nett Enerji şirketi tarafından yapımı planlanan, ancak yöre halkının tepkisi nedeniyle inşaatına başlanamayan Güneşli HES projesi, şirketin yatırımdan vazgeçmesi üzerine iptal edildi. Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Yürütme Kurulu Üyesi ve Hopa temsilcisi Kamil Ustabaş, HES şirketinin kararının mücadeleyle elde edilen bir zafer olduğunu belirterek, Hopa halkının HES'lere karşı verdiği mücadeleden bugüne kadar hiç geri adım atmadığını söyledi.

Ustabaş, şöyle konuştu: "31 Mayıs'ta Başbakan'ın gelişi sırasında maruz kaldığımız saldırı, sularımıza ve çayımıza sahip çıktığımızı anlatan bir pankart üzerine başladı. Bu nedenle HES şirketinin kararı, olaylarda hayatını kaybeden Derelerin Kardeşliği Platformu'nun eylemcisi Metin Lokumcu'nun anısını ve mücadelesini yaşatacak bir zaferdir. Enerji şirketinin bu kararında etkili olan bölge halkının projeye karşı olan tavrı, bölgedeki diğer HES'ler için de geçerli olacaktır. Bu açıdan diğer şirketlerin de benzer kararlar almasını temenni ediyoruz."

Nett Enerji şirketi tarafından yapılan yazılı açıklamada da şu görüşlere yer verildi: "Şirketimiz her zaman yöre halkının memnuniyetini ön planda tutarak huzurlu bir şekilde çalışmayı hedeflemekte ve her projesini öncelikle 'vatandaşın desteğini alarak' hayata geçirmeye özen göstermektedir. Son dönemde yanlış bilgilere dayandığını tespit ettiğimiz yükselen HES karşıtlığı, Artvin'in Hopa İlçesi'nde de etkisini hissettirmiş ve yöre halkında olumsuz bir tepki yaratmıştır. Bu durumun en somut göstergesi ilk olarak Hopa'da kurmayı planladığımız Güneşli HES projesi kapsamında halkı bilgilendirmek, projeye katılımının sağlamak, varsa görüş ve önerilerini almak, planladığımız sosyal sorumluluk projelerini paylaşabilmek amacıyla düzenlenen katılım toplantısının gerçekleşmemesiyle ortaya çıkmıştır. Bu sebeple yaklaşık 5 yıldır üzerinde çalışarak tüm hazırlık çalışmalarını tamamlamış olmamıza rağmen Hopa'da hayata geçirmeyi planladığımız Güneşli HES Projesi'nden, sorumlu bir davranış sergileyerek toplumsal bir olaya bahane edilmemesi amacıyla vazgeçtiğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz."

HOPA Cumhuriyet Başsavcılığı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 31 Mayıs'taki Hopa mitingi öncesi ve sonrasında çıkan olaylarla ilgili tüm basın yayın kuruluşlarına bir yazı gönderdi. Başsavcılık, miting günü çıkan olaylar ile bu olaylar sırasında kalp krizinden ölen emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun 1 Haziran'daki cenaze törenine ilişkin yayınlanmış ve yayınlanmamış tüm görüntü ve fotoğrafların gönderilmesini istedi. Yazıda, savcılığa 10 gün içinde cevap vermenin zorunlu olduğu, aksi halde sorumlular hakkında adli işlem yapılacağı bildirildi. Hopa'daki protestolara katılan 13 kişi Artvin'de, bu durumu Ankara'da protesto eden 20 kişi de Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.