BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,96
ALTIN 2.449,22
HABER /  DÜNYA

Hollandadan garip dönüş

Hollanda'da Hristiyan Demokrat Parti Türk seçmenlerin gözünü boyamaya kalktı

Abone ol

Hollanda'da 22 kasımda yapılacak erken genel seçimlerde Hristiyan Demokrat Partinin (CDA) milletvekili aday listesinden Ermeni soykırımı iddialarını kabul etmedikleri gerekçesiyle çıkartılan iki Türk kökenli adayın yerine halen milletvekili olan Nihat Eski alındı.

Hristiyan Demokratların Amsterdam'da bugün yapılan seçim kongresinde aday listesi kesinleştirildi. Kongrede, daha önce parti yönetimi tarafından Ermenilere Türkler tarafından soykırım yapıldığı iddialarını kabul etmedikleri gerekçesiyle listenin 35'inci sırasındaki Ayhan Tonca ile 56'ncı sırasındaki Osman Elmacı'nın atılmaları da karara bağlandı.

Atılan bu iki Türk adayın yerine parti yönetimi, kongreye 55'inci sıradan, halen milletvekili olan Nihat Eski'yi önerdi. Nihat Eski, parti seçim komisyonu tarafından listeye dahi alınmamasına rağmen yönetimin önerisiyle 55'inci sıradan aday olmasını kongre kabul etti. Kongrede Nihat Eski için 35'inci sıra önerildi, ancak Nihat Eski, ''parti yönetiminin bana uygun gördüğü sıra da olabilir'' deyince 55'inci sıradan seçimlere girmesi kesinleşti. Aday listesinin 19'uncu sırasında yer alan Coşkun Çörüz'ün de liste sırası kesinlik kazandı. Normal koşullarda atılan adayların yerine listenin geri sırasındaki kişilerin kaydırılması gerekiyordu.

-TÜRK DELEGELER KARŞI ÇIKTI-

Nihat Eski'nin milletvekili listesine alınmasına partinin Türk kökenli bazı delegeleri ve kongreye katılan belediye meclisi üyeleriyse karşı çıktı. Türk delegeler, Nihat Eski'nin adaylığı kabul etmesinin kendi tercihi olmasına rağmen, partinin yaptığının büyük bir saygısızlık olduğunu, üstelik parti seçim geleneklerini de çiğneyerek Türk toplumuna hoş gözükebilmek için aday listesine girememiş bir kişiyi dışarıdan listeye aldığını belirttiler.

Türk delegelere göre, Nihat Eski, parti seçim listesine ''vitrin süsü'' olarak alındı. Türk delegeler, parti yönetiminin Ayhan Tonca ve Osman Elmacı hakkında aldığı kararı da şiddetle eleştirerek, bunun düşünce özgürlüğüne, demokratik gelenek ve kurallara aykırı olduğunu belirttiler. CDA'nın 55'inci sırasında seçimlere katılacak olan Nihat Eski, Türk basın mensuplarının ''Ermenilere sözde soykırım yapıldığını partiniz kabul ediyor siz de kabul ediyor musunuz?'' şeklindeki soruya, ''Ben böyle bir belge imzalamadım'' şeklinde yanıt verdi.

''Parti isterse imzalar mısınız?'' sorusunuysa ''Bu teorik bir konu, o nedenle şimdiden bir görüş açıklamam mümkün değil'' şeklinde yanıtlayarak konuşmaktan kaçındı. Hollanda'da 22 kasımda yapılacak erken genel seçimlere, Hristiyan Demokrat Partinin listesinden aday gösterilen Ayhan Tonca ve Osman Elmacı ile Sosyal Demokrat İşçi Partisinin aday listesinin 53'üncü sırasından aday gösterilen Erdinç Saçan, Ermenilere sözde soykırım yapıldığı yolundaki belgeleri imzalamadıkları ve bu yöndeki görüşlere de katılmadıklarını açıkladıkları için, listelerden atılmışlardı.

Erdinç Saçan'ı listeden çıkaran işçi Partisi de yarın Rotterdam'da seçim kongresini yaparak, aday listesini kesinleştirecek. Bu partinin listesindeyse Erdinç Saçan dışında 4 Türk kökenli aday yer alıyor.