BIST 10.179
DOLAR 32,27
EURO 34,98
ALTIN 2.460,47
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Yücel Aşkından şok açıklamalar

Van YYÜ Rektörü Yücel Aşkın öğrencilerin sokağa dökülmesini engellediklerini söyledi

Abone ol

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, kendisine yaşadıkları sırasında öğrencilerin neden tepkisiz kaldığının sorulduğunu belirterek, ''Yaşadıklarımla ilgili olarak öğrenciler hiçbir zaman tepkisiz değillerdi, çok öfkeliydiler. Öğrencilerin, sokaklara dökülmesini biz engelledik'' dedi.

Aşkın, İstanbul Teknik Üniversiteliler Derneğince, İTÜ Evi'nde düzenlenen, ''Türkiye ve Dünya Üzerine...'' adlı konferansa konuşmacı olarak katıldı. Konuşmasına, cumhuriyetin temel değerlerinin gerektiği gibi korunamadığını ifade ederek başlayan Aşkın, ''Yitirilen değerlerin, ortaya çıktıkları dönemin koşullarına bakıldığında ne kadar önemli olduklarını şimdi daha iyi kavrıyoruz'' dedi.

Cumhuriyetin değerlerinin farkına varılması için zamana ihtiyaç olduğunu belirten Aşkın, şu anda yaşadığı kentte birçok kadının, kendisine yıllar önce tanınan seçme-seçilme hakkından bile habersiz olduğunu söyledi. Siyasi iktidarların, bu değerlerin yaşatılması, geliştirilmesi için fazla çaba harcamadığına dikkati çeken Aşkın, ''Devletin kurumları bu değerlere daha fazla sahip çıktı. Siyasal iktidarlar ise bu kurumları yalnızca denetlemek ve kadrolaşmak amacıyla kullandılar'' diye konuştu. ''Ben çıkarım yasa yaparım, iyi olur'' mantığının ülkeyi bulunduğu noktaya taşıdığını savunan Aşkın, ''Ülkesinde yaşayanların faydasını düşünen bir iktidar, ülke dışından bir kurummuş gibi üniversitelerle uğraşmak yerine, bu kurumlara kulak verip, kaynak yaratmaya çalışmalıdır'' dedi.

-''ÖĞRENCİLERİ BİZ ENGELLEDİK''-

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Aşkın, bir izleyicinin, ''Siz cezaevindeyken öğrencilerin ortaya koydukları tepkinin az olduğunu düşünüyorum'' demesi üzerine, kendisine, yaşadıkları sırasında öğrencilerin neden tepkisiz kaldığının zaman zaman sorulduğunu belirtti. Aşkın, ''Yaşadıklarımla ilgili olarak öğrenciler hiçbir zaman tepkisiz değillerdi, çok öfkeliydiler. Öğrencilerin, sokaklara dökülmesini biz engelledik'' dedi.

Öğrencilerin, öğretim üyelerinin tepkilerinin yeteri kadar kamuoyuna yansımadığını belirten Aşkın, yargı sürecinin devam ettiğini, bu nedenle bu konuda fazla konuşmak istemediğini ifade etti. Yaşadıklarına yönelik olarak toplumun her kesiminden tepkiler geldiğini vurgulayan Aşkın, şöyle devam etti: ''Kimse tepkilerin bu kadar büyüyeceğini ummuyordu. Özellikle, basının birkaç gün yazıp sonra da unutacağını sanıyorlardı. Ancak, basın unutmadı her gün yazdı. Durumuma yönelik tepkiler, siyasetin kırılma noktalarından birisiydi. Bu noktadan sonra işler bazıları için iyi gitmemeye başladı. Hala da o gidiş devam ediyor. Reaksiyonun etkili olduğunu düşünüyorum. Yoksa hala burada olamazdım. Eminim, benim arkamdan başka rektör olayları da gündeme gelecekti.'' Aşkın, anılarını yazmaya başladığını, bu konulara anılarında detaylı olarak değineceğini söyledi.

-''TARİHİ ESERLERİ BAĞIŞLAYACAĞIM''-

Eski eser toplamaya Van'da başlamadığını ifade eden Aşkın, kentte bu işi yaptığını öğrenen bazı insanların da koleksiyonuna eser kazandırarak kendisini desteklemeye başladığını anlattı. Aşkın, bir süre sonra Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurarak, koleksiyoner belgesi aldığını belirterek, şunları kaydetti: ''Elimde bulunan tüm eski eserleri müze müdürlüğüne bildiriyordum. Onlar da gelip eserleri teker teker envantere kaydediyordu. Ancak, koleksiyonumdaki tarihi eserleri bir kuruma bağışlayacağım. Eserlerin bende kalmasını istemiyorum. Ama tarihi eser toplamaya devam edeceğim. Bu konuda ODTÜ ve Ankara üniversiteleriyle görüştüm.''