BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Hollanda: Muhalefetten 'Ekstazi yasallaşsın' kampanyası

Ana muhalefetteki Demokratlar 66 partisinin gençlik örgütü olan Genç Demokratlar, topladığı 40 bin imzayla parlamentoyu harekete geçirmeyi hedefliyor.

Abone ol

Dünyada yasal esrar satışına izin veren ilk ülke olan Hollanda, şimdi de ekstazi adlı uyuşturucunun serbest bırakılmasını tartışıyor.

"Ekstazi'ye Özgürlük" tartışması ana muhalefetteki Demokratlar 66 (D66) partisi tarafından gündeme getirildi.

D66'nın gençlik örgütü olan Genç Demokratlar, topladığı 40 bin imza ile parlamentoyu harekete geçirmeyi hedefliyor.

Onlara göre, bu tabu artık yıkılmalı.

Yaygın görüş, esrardan sonra en fazla kullanılan uyuşturucu olan ekstazi'nin serbest bırakılması yönünde.

Genç Demokratlar'ın imza kampanyasını ardından, ülkenin etkili gazetelerinden Volkskrant da özel bir ek yayımladı. Gazete ekstazi konusundaki tabunun yıkılması gerektiğini savundu.

Parlamento, bu konuda şimdilik sessiz. Ancak Hollanda basını ve kamuoyunda tartışma giderek büyüyor.

Düzenli olarak ekstazi kullanan Tom adlı genç, basına yaptığı açıklamada, bu uyuşturucunun alkolden daha zarasız olduğunu savunuyor.

Tom'a göre geçen yıl Amsterdam'daki dans etkinliğinde 3 kişinin uyuşturucu nedeniyle ölmesi "kirli haplar" yüzünden.

Eroin karıştırılmış ilaçların ölüme yol açtığını belirten Tom, "O dans partisine katılanlar ekstazi yerine alkol kullanmış olsalar, bütün şehri alt üst ederlerdi" diyor.

Ekstazi kullanıcılarına göre bu uyuşturucu alkole göre daha az zararlı. Alkol gibi bedensel bağımlılık yapmıyor. Bu nedenle alkol gibi serbestçe satılması tuhaf karşılanmamalı.

Bağımlılık sorunlarını araştıran Trimbos Enstitüsü uzmanlarından Daan van der Gouwe da, ekstazinin yasallaştırılmasının artıları olabileceğini düşünüyor.

Van der Gouwe'ye göre xtc'nin serbest bırakılması durumunda hapların "temizlik oranı" artacak. İçine daha ağır uyuşturucuların karıştırılması engellenecek.

Ekstazi'nin arkasındaki uyuşturucu şebekelerinin sonu gelecek. Uyuşturucu konusunda bilinçlendirme için yeni olanaklar elde edilecek.

Yasa dışı uyuşturucu laboratuvarlarının yarattığı çöp sorununun önüne geçilecek.

Ancak araştırmacı Daan van der Gouwe, uzun vadede ekstazi''nin yaratacağı olumsuzlukların da ele alınması gerektiğini söylüyor.

Uzun süreli ekstazi kullanımını sonucu beynin zarar görme riski bulunduğunu anlatıyor.

Ancak son araştırmalara göre ekstazi'nin, 1990'lı yılların başında ortay atılan görüşlerin aksine daha düşük riskler barındırdığı belirtiliyor.

'İyi hap yoktur'

Van der Gouwe, D66 partisinin ekstazi ile ilgili "tamamen masum bir madde" izlenimi yarattığını söylüyor. Ama bunun doğru olmadığını savunuyor. "Sadece bir hap kullanan bir kişi bu yüzden ölebilir. Ama hiçkimse bir sigara ya da bir bardak bira içtiği için ölmemiştir" diyor.

Araştırmacı, ABD'nin Colorado eyaletinde esrarın serbest bırakılmasının, kullanımı arttırdığını anımsatıyor. Hollanda'da ekstazi'nin serbest bırakılmasının böyle bir sonuç doğurabileceğine dikkati çekiyor.

Ekstazi'nin yasallaştırılmasını savunan Genç Demokratlar örgütünün başkanı Dirkjan Tijs ise, "iyi hapın olmadığını biliyoruz. Bira ve sigara da sağlıklı değil. Ama bunları yasaklamıyoruz" diye konuşuyor.

Genç Demokratlar, ekstazi kullanımını ve satışının serbest bırakılmasını isteyen 40 bin imzalı dilekçeyi meclise sundu. Konunun parlamentoda ele alınmasını istiyorlar.

Zaman alsa da, ekstazi'nin yasallaşacağına inanıyorlar. Dirkjan Tijs, "3 - 5 yıl sürsede gereki zemin oluşacak. Birisi bu tabuyu yıkmak zorunda" diyor.

Hollanda'da ekstazi satışı, diğer ağır uyuşturucular gibi suç kapsamında. Bu ülkede bir çok suç sabıka kaydına işlenmiyor. Ancak ekstazi ile yakalanmak ciddi bir suç ve sabıka kaydında yer alıyor.