BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,81
ALTIN 2.429,62
HABER /  GÜNCEL

Hız trenin ilk seferine büyük ilgi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün hizmete soktuğu Yüksek Hızlı Tren (YHT) ilk ticari seferinde tam kapasite doldu.

Abone ol

Ankara Garı'ndan hareket eden Türkiye'nin ilk hızlı treni 400 biletli yolcuyla birlikte Eskişehir'e ulaştı. 1 saat 28 dakika süren yolculuğa özellikle öğrenciler büyük ilgi gösterdi.

Hocalarıyla birlikte ilk defa YHT'ye binen 35 kişilik üniversiteli gurubu, benzer gezileri her hafta sonu yapacaklarını belirtti. Bu arada, yoğunluğun karşılanması için yeni 8 YHT'nin anlaşması yapıldı. Bunlar ilerleyen dönemde gelecek ve sefere koyulacak. Ankara Eskişehir arasında şu anda 3 hızlı tren çalışıyor.

YHT ilk ticari seferinde büyük ilgi gördü. Bu sabah saat 07.00'de kalkan trene internet, gişeler ve acentelerden 5 liraya bilet alan yolcuların bindiği hızlı tren Ankara Garı'ndan hareket etti. Genç yaşlı hızlı trenle seyahat eden bütün yolcular YHT'ye tam not verirken, "Bu zamana kadar hep diğer ülkelerde olduğunu duyuyorduk. Şimdi binmek nasip oldu. Gurur duyduk." görüşünde birleşti. YHT'nin ilk paralı yolcuları 200 km'nin üzerinde hızla gitmesine rağmen konforundan hiçbirşey kaybetmeyen trenin diğer illere de yaygınlaştırılması isteğinde bulundular.

Cihan Haber Ajansı mikrofonuna konuşan üniversiteli yolcular, "35 kişilik grupla bu seyahate katıldık. Isparta'dan Ankara'ya geldik. Sırf bu treni görmek ve binebilmek için. İlk kez tren yolculuğu yapıyoruz ve bundan sonra her zaman YHT'yi kullanacağız." dediler.

YHT'nin ilk ticari seferine katılan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman bir süre treni kullandı. Makinist koltuğuna oturan Karaman, "Başbakanımızın dediği gibi akıllı tren bu." dedi. Ardından kompartımanları gezen Karaman, yolcularla tek tek ilgilendi. Vatandaşlara trenle ilgili bilgiler veren Karaman Ankara Eskişehir arasının kısa süre içinde 1 saat 5 dakikaya ineceğini söyledi.

Bu sırada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karaman, seferler artırılacak mı sorusuna, "Başlangıçta 8 gidiş geliş planlıyorduk. Ama olmadı. İlerleyen dönemde sefer sayısını artıracağız." cevabını verdi. Olası bir kaza ihtimaline karşı yol boyunca sağlık ekipleri olacak mı sorusuna ise "Yol boyunca mobil ekiplerimiz her zaman var. Bunlar gün içinde sürekli rutin kontrollerini yapıyorlar. İnşallah öyle bir şey ortaya çıkmaz. Bunu aklınıza getirmeyin." karşılığını verdi.