BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,86
ALTIN 2.428,34
HABER /  GÜNCEL

Hisarcıklıoğlu oto satışındaki sırrı çözdü

Hisarcıklıoğlu, Nisandaki oto satışlarının Ocak ayına göre 3 kat arttığını belirterek kredi kullanımı düşmesine rağmen bunun nasıl gerçekleştiğini açıkladı.

Abone ol

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, nisan ayındaki otomobil satışlarının ocak ayına göre neredeyse 3 kat arttığını belirterek, "Otomobil satışı artarken kredi kullanımı azaldı. Demek ki bu otomobiller nakit yani yastık altındaki paralarla alındı." dedi.

Hisarcıklıoğlu, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ALTSO), meclis üyeleri, oda başkanları ve protokolle küresel krizle ilgili toplantı yaptı.

Toplantıda konuşan Hisarcıklıoğlu, kriz var diye harcama yapılmamasını eleştirdi. 'Kime sorsan para yok der. Bana da sorsan ben de yok derim' Diyen Hisarcıklıoğlu, para mevzusunun gizli ve anlatılmayan bir mevzu olduğunu kaydetti. Ocak ayında 13 bin otomobil satılırken Nisan ayında 36 bin otomobil satıldığını aktaran Hisarcıklıoğlu, "Ocak ayında bankalardaki taşıt kredisi 5,3 milyar TL iken nisan ayında 4,7 milyara geriledi. Yani otomobil satışı artarken kredi kullanımı azaldı. Demekki bu otomobiller nakit parayla alındı. Yani yastık altındaki paralarla alındı. Devlet ÖTV ve KDV indirimi yaparak, tıpkı kuyudan su çeken tulumbaya su konulması gibi, sektörün hareketlenmesini sağladı. Devletin indiriminin amacı buydu. Bunların yanı sıra bankalardaki mevduatlar da yüzde 10 arttı. 250 bin TL'nin üzerindeki mudi sayısının artışı da yüzde 24 olarak geçekleşti. Demek ki parası olup da harcamayanlar var. Biz insanlara harcayın diyoruz. Bu iç harcama yaşanmazsa, tüccar da esnaf da olumsuz etkileniyor. Bu da işsiz sayısının artmasına neden oluyor. Bu krizden kim etkilenmeyecek derseniz, bir tek bürokrasi etkilenmeyecek. Ayın 15'inde maşını almaya devam edecek." diye konuştu.

İşadamlarının Almanya'ya vizeyle gitmesine ve ihracat kamyonlarına kota konulmasına karşı açılan Soysal davasına da değinen Hisarcıklıoğlu, "Aslında bu davanın her safhasında biz vardık. Soysal davası bir hakkın tescilidir. Hem malları satabilirsin diyorlar hem de sen malını satmaya giremezsin diyorlar. Böyle olmaz. İnsan kendisi gidemeyecekse mallarını nasıl satsın. Ancak Almanlar bizi küstürmemek için büyük çaba sarf ediyorlar. Şimdi sanatçılar, basın mensupları gibi arkadaşların da vizesiz geçiş yapması konusunda çalışmalar yapılıyor. Biz her zaman bunların takipçisi olacağız." Şeklinde konuştu.

3 YILDA 60 BİN BAKKAL KAPANDI

Türkiye'de toptan perakende pazarının bir kuralı olmadığını ve kuralsız büyüdüğünü vurgulayan Hisarcıklıoğlu, örnek olarak verdiği Londra'da bir bakkalın açılmasının bile kuralları olduğuna işaret etti. Türkiye'de her şeyin serbest olmasından yakınan TOBB Başkanı, şunları söyledi: "Ben Kayseriliyim ve bizim oralarda, 'Eğer bir kişinin evi Sivas Caddesi'ndeyse, bağı Talas'taysa ve arabası da mercedes ise ne yaparsa onu yap' diye bir laf vardır. Bizim ülkemizde de zincir marketler bu şekilde büyüdü. Zincir ve perakende mağazaları bir düzene konmalı. Böyle olmazsa işsiz sayısı artar ve böylece toplum rezil olur."