BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  MEDYA

Her yer Lice olursa! BDP'ye mesaj

Güneydoğu'yu ateşe çeviren eylemlere başlayan PKK neyi amaçlıyor? Lice olayları sonrası BDP/HDP'ye çağrı var.

Abone ol

Bugün si yazarı Gülay Göktürk, HDP ve BDP'li vekilleri her yeri Lice'ye çevirmeye çağıran PKK'nın peşine takılmakla suçladı.

Lice'de iki kişinin öldüğü olaylar sonrası PKK'lı Duran Kalkan'ın isyan çağrısı tepkilere neden oldu. Demokratik çözümün ancak direnişle mümkün olacağını söyleyen Kalkan'a cevap liberal yazarlardan Gülay Göktürk'ten geldi..

"Her yer Lice olursa" başlıklı yazısında yazar, Kalkan'ın “ben değişmedim, ben hep aynıyım, ben şiddetin çocuğuyum ve öyle kalmaya kararlıyım” mesajı verdiğini düşünüyor. Göktürk, eleştirisine şöyle devam ediyor:

HALA ANLAYAMADILAR

"Pazarlık ettikleri gücün AK Parti değil, onun arkasındaki on milyonlar olduğunu hâlâ anlayamadılar. O on milyonların meşru görmediği, haklı görmediği hiçbir adımın atılamayacağını da...

Ve şimdi ateşle oynuyorlar. AK Parti’nin bir buçuk yıldır o milyonları çözüm sürecine psikolojik olarak hazırlamak için yaptığı kitle çalışmalarını birkaç ayda sıfırlamak için daha iyi bir yol bulamazlardı gerçekten de!

PKK terörünün yüreğinde açtığı acıları küllendirmeye çalışan, bugünün gençlerine hayat şansı vermek için kendi oğlunun acısını kalbine gömmeye ve affediciliğini ön plana çıkarmaya çalışan insanları tahrik ederek, kin ve öfkeyi canlandırarak, onları yeniden barış düşmanı haline getirerek “demokratik çözüm”e ulaşacaklarmış!"

Yazarın asıl hedefinde ise demokratik tepkiler ve öneriler sunmak yerine eylemlere destek veren Kürt siyasi hareketi vardı.

HÜKÜMETİ PKK'NIN ŞİDDETİYLE SIKIŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR

(...)Şu anda AK Parti’yi “Kürtler’i oyalamakla” suçlayan herkesin sıraladığı bir reform listesi var ortada; Anayasa değişikliği gerektirmeyen, gerçekleştirilebilir ve haklı talepler bunlar: Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılması, TCK'da yapılacak değişiklikler, KCK tutuklularının serbest bırakılması, Öcalan’la yapılan görüşmelerin yasal bir zemine oturtulması...

O zaman BDP’ye sormak lazım: Lice’de yol kesen eşkıyaların kuyruğuna takılacağınıza, neden siz harekete geçip bu talepler etrafında demokratik kitle hareketleri örgütlemiyorsunuz; mitinglere, yürüyüşlere, imza kampanyalarına, boykotlara, sivil itaatsizlik kampanyalarına öncülük etmiyorsunuz?

Hükümeti PKK’nın şiddetiyle köşeye sıkıştırmaya çalışacağınıza, kendi kitlenizin gücüyle sıkıştırsanıza!

Aslına bakarsanız, o kitlenin yaptırım gücüne doğru dürüst öncülük edilebilseydi, bugün Kürt sorununun çok başka bir noktasında olurduk. O güç, 30 yıl boyunca PKK terörü yüzünden kullanılamadı, akıp giden ırmaklar gibi boşa gitti ve şu anda da hâlâ boşa gidiyor.

Çünkü Kürtler hâlâ milyonları çözüm sürecinin pasif destekçisi olmaktan çıkarıp aktif inşa edici gücü haline getirebilecek bir siyasi önderlikten mahrum.