BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,80
ALTIN 2.398,91
HABER /  POLİTİKA

Her Kürtçe kelimeye 22 gün hapis

Eski milletvekili adaylık sırasında yaptığı konuşmanın başında ve sonunda 7 kelime Kürtçe konuşmuştu. Hapisle cezalandırıldı.

Abone ol

Eski Milletvekili Mahmut Alınak, milletvekili adaylığı sırasında yaptığı konuşmanın başında ve sonunda kullandığı 7 kelimelik Kürtçe ifade için 5 ay hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı. Alınak, kullandığı her Kürtçe kelime için 22 gün hapis cezası aldığını söyledi.

Alınak, yaptığı açıklamada milletvekili adayı iken, Kars’ın Kağızman ilçesinde 20 Temmuz 2007’de düzenlenen mitingde yaptığı konuşma nedeniyle Kağızman Asliye Ceza Mahkemesi’nce toplam 19 ay 17 gün hapis cezasına çarptırıldığını bildirdi. Alınak, CD çözümünü yapan polise göre konuşmasının 33 dakika sürdüğünü, bu 33 dakika boyunca hep Türkçe konuştuğunu, sadece konuşmasının başında Kürtçe: “Bıraémin, xuşkémin, xérhatin, serçeva hatin (Kardeşlerim, bacılarım, hoş geldiniz, göz üstüne geldiniz)”, sonunda da, “Bijî azadî (Yaşasın özgürlük)” dediği için mahkemenin kendisini 6 ay hapis cezasına çarptırdığını, TCK’nın 62. maddesi uyarınca cezanın 5 aya indirildiğini bildirdi.

Alınak, “Merak ediyorum, bir Türk siyasetçisine, ‘Neden Kürtçe değil de Türkçe, ‘Hoş geldiniz’ dedin’ diye hapis cezası verilseydi acaba Türkler ne hissederlerdi? Bir Türk insanı kendi diliyle konuşması yasaklanıp Kürtçe konuşmak zorunda bırakılsaydı ve Kürtçe konuşmadı diye hapse atılsaydı acaba tepkisi ne olurdu?” diye sordu.

Aynı konuşmasında Başbakan’a hakaret ettiği gerekçesiyle de ceza aldığını belirten Alınak, “İnsanlara hakaret etmek tabiatım değil. ‘Al ananı git’ diyemem kimseye. Başbakan’ı göz önündeki meseleler nedeniyle eleştirdim, o kadar. Mahkeme eleştirilerim nedeniyle bana ayrıca 17 ay 15 gün hapis cezası daha verdi. Bu ceza TCK’nın 62. maddesi uygulanarak 14 ay 17 güne indirildi. Böylece toplam 19 ay 17 gün hapis cezasına çarptırılmış oldum” dedi. Mahkemenin kendisinin 5 yıl denetim altında tutulmasına karar verdiğini ifade eden Alınak, son cezayla birlikte kendisine verilen hapis cezalarının toplamının 7 yıl 7 ay 17 gün olduğunu kaydederek şöyle dedi:

“Sözün önemi kalmadığı için herhangi bir yorumda bulunmaya gerek görmüyorum. Sadece, Tu bı xér hatî girtîgeh, dibéjim. (Sen hoş geldin hapishane, diyorum) ‘TRT 6 tu bi xér hatî’ diyen Başbakan’a bu hapis cezaları hediyem olsun.”