BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Her ilin en az iki milletvekili olacak

Nüfusu düşen illere en az iki milletvekili çıkarma hakkı getiriliyor. Mecliste yapılan görüşmelere Adalet Bakanı da katıldı.

Abone ol

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, nüfusu 152 binin altına düşen ve iki milletvekili çıkarma hakkını kaybeden illerin en az 2 milletvekili çıkarmasına imkan veren düzenlemenin temsilde adaleti ve çoğulculuğu sağlayacağını söyledi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında toplanan TBMM Anayasa Komisyonu, Milletvekili Seçimi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasını Öngören Kanun Teklifi'ni görüştü. Nüfusu 2 milletvekili çıkarmaya yetmeyen illere en az iki milletvekili hakkı tanıyan ve Kanunu milletvekili genel seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını öngören Anayasa Değişikliği ile uyumlu hale getiren teklifin görüşmelerine Adalet Bakanı Ergin de katıldı.

Kanun teklifi ile ilgili değerlendirme yapan Adalet Bakanı Ergin, teklifin bir ili temsilen en az 2 milletvekili olmasını sağlamaya yönelik düzenleme içerdiğini belirtti. Getirilen düzenlemenin, o ildeki farklı seçmen katmanlarının temsili açısından fayda sağlayacağını vurgulayan Ergin, bunun, çoğulcu anlayışın yaşatılması açısından da önemli olduğunu söyledi. Ergin, düzenlemenin büyük partilerin alehyine, daha az oy alan partilerin lehine olduğunu ancak hem temsilde adaletin, hem de çoğulculuğun sağlanması açısından teklife olumlu baktıklarını ifade etti. Ergin, 31 Mayıs 2007'de Anayasa değişikliği ile milletvekili seçim süresinin 5 yıldan 4 yıla indirildiğini hatırlatarak, Milletvekili Seçimi Yasası'nın Anayasa'ya uygun hale getirilmesinin de bu teklif ile sağlanacağını duyurdu.

Komisyon üyeleri, kanun teklifi ile ilgili ilginç değerlendirmelerde bulundular. Daha önce bu konuda Bayburt Milletvekili Ülkü Güney tarafından verilen bir teklif olduğunu hatırlatan CHP Manisa Milletvekili Mengü, bu teklife ilişkin kurulan alt komisyonun raporunun beklenmesi gerektiğini söyledi. Zorlamalarla Seçim Kanunu ile oynanmasının yanlış olduğunu belirten Mengü, her seçim öncesi Seçim Kanunu'nda bu tür değişikliklerin yapıldığına dikkat çekti. Yapılacak düzenleme ile İstanbullu 4 seçmenin oyunun Bayburtlu 1 seçmenin oyuna eşit olacağını savunan Mengi, "Bir Bayburtlu 4 İstanbulluya bedel olabilir ama temsilde adaleti nasıl sağlayacaksınız?" diye konuştu.


Teklif sabihi AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, Türkiye'de nüfusu 200 binin altında 40 il bulunduğuna işaret etti. İki milletvekili çıkarabilmek için nüfus sınırının 152 bin olduğunu hatırlatan Üstün, yakın zamanda sadece Bayburt ve Tunceli'nin iki milletvekili çıkaramama tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, TÜİK'in nüfusla ilgili sayım sonuçlarında hataların bulunduğunun bizzat kurum tarafından doğrulandığını hatırlatarak, bu hataların 2009 yılı sonunda giderileceğinin açıklandığını hatırlattı. Gök, düzenleme için bu hataların giderilmesinin beklenmesi gerektiğini söyledi.

AK Parti Bayburt Milletvekili Ülkü Güney, küçük şehirlerde milletvekilliği yapmanın çok zor olduğunu belirterek, bir ilde tek milletvekili olmasının önemli sakıncaları olacağını savundu. Güney, "Gözü kör olsun, benim memleketimde bugün 76 bin kişi var ama İstanbul'da 450 bin Bayburtlu var" diye konuştu.


367 TARTIŞMASI YAŞANDI

CHP Manisa Milletvekili Mengü, 22 Temmuz seçimleri öncesindeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 367 itirazını ortaya kendisinin attığını hatırlatarak, bu yüzden bir çok kişiden küfür işittiğini, 'boyun devrilsin' diyenler olduğunu anlattı. Bunun daha önce uygulanmadığını söyleyenler bulunduğunu hatırlatan Mengü, "Türk Borçlar Kanunu'nu açarsanız o kadar çok uygulanmayan madde var ki, biz bunları yok mu sayacağız" diye konuştu.

Tartışmaların sonunda kanun teklifi, verilen bir değişiklik önergesi doğrultusunda kabul edildi. Teklife göre Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 4. maddesinin 3. fıkrası, "Nüfusu iki milletvekili çıkarmaya yetmeyen iller, artık nüfus sıralamasında da milletvekili sayısını ikiye çıkaramazsa, önce iki milletvekili çıkaramayan illere ikinci milletvekili verilir. Daha sonra artık nüfus bırakan illerin nüfusları büyüklüklerine göre sıraya konulur ve bölüştürülmemiş bulunan milletvekillikleri bu sıraya göre dağıtılır. Şu kadar ki, nüfusu iki milletvekili çıkarmaya yetmeyen iller, artık nüfus sıralamasında da milletvekili sayısını ikiye çıkaramazsa önce iki milletvekili çıkaramayan illere ikinci milletvekili verilir" şeklinde değiştiriliyor. Kanuna ayrıca TBMM seçimlerinin 4 yılda bir yapılacağı maddesi ekleniyor.