BIST 9.916
DOLAR 32,41
EURO 34,82
ALTIN 2.423,02
HABER /  POLİTİKA

Hem ulusa hem Gandi'ye seslendi!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2010'un son Ulusa Sesleniş konuşmasında 2010 yılını değerlendirirken, hükümetin 2011 yılı vizyonunu açıkladı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2010 yılının son Ulusa Sesleniş konuşmasına ekonomik göstergeler damgasını vurdu. Başbakan Erdoğan, ulusa seslenirken isim vermeden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim vaadlerine de gönderme yaptı. Erdoğan, ''Lütfen şunu hiç unutmayalım; popülizme prim verirsek, geçmişte olduğu gibi olmayanı harcamaya kalkarsak, ülkemizi yine karanlıklara sürükleriz'' mesajı verdi.

Başbakan Erdoğan, televizyonlarda yayınlanan Ulusa Sesleniş konuşmasında, 2011 bütçesinin somut olarak neler getirdiğini ve Hükümet olarak 2011 yılına nasıl bir vizyonla baktıklarını anlattı.

SÖZLEŞMELİ PERSONELE ÖDENEK MÜJDESİ

Erdoğan, televizyonlarda yayınlanan 2010 yılının son Ulusa Sesleniş konuşmasında, ülkeye çeşitli alanlarda hizmet eden geniş çalışan kesimleri rahatlatmak adına yapılabileceğin azamisini gerçekleştirmek için gayret ettiklerini bildirdi.

Bu çerçevede 2011 yılında kamu görevlilerinin maaşlarında Ocak ayında yüzde 4 ve Temmuz ayında yüzde 4 oranında artış sağlanacağını bildiren Başbakan Erdoğan, ayrıca kamu personelinden ek ödemesi olmayanların aylıklarının iyileştirilmesi ve ücret adaletinin sağlanması amacıyla ilave 80 lira artış sağlanacağını söyledi. Çalışmayan eş için ödenmekte olan aile yardımı ödeneğine de Ocak ve Temmuz aylarında ilave 20'şer TL'lik bir artış yapılacağını anlatan Erdoğan, ''Devlet memurlarına ödenmekte olan aile yardımı ödeneğinden sözleşmeli personelimiz de yararlandırılmaya başlanacak'' dedi.

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Yapılacak artışlar sonucunda; 2010 yılı Aralık ayında aile yardımı ödeneği dahil en düşük devlet memurunun bin 300 TL olan net maaşı, 2011 yılı Ocak ayında bin 454 TL'ye, Temmuz ayında ise bin 532 TL'ye yükselecek. Böylece 2011 yılında en düşük devlet memuru aylığında yüzde 17,9 oranında artış yapmış olacağız. 2010 yılı Aralık ayında bin 577 TL olan aile yardımı dahil ortalama memur maaşı 2011 yılı Ocak ayında bin 717 TL'ye, Temmuz ayında ise bin 793 TL'ye yükselmiş olacak. Böylece 2011 yılında ortalama devlet memuru aylığında yüzde 13,7 oranında artış yapmış olacağız. İşçi, esnaf ve tarım sigortalısı emeklilerine ödenen aylık ve gelirler de 2011 yılı Ocak ayında 60 TL'den az olmamak üzere yüzde 4 ve Temmuz ayında yine yüzde 4 oranında artırılacak. Yapacağımız artışlarla en düşük emekli maaşını yıllık bazda yüzde 21,7 oranında artırmış olacağız. Her zaman olduğu gibi bu dönemde de çalışanlarımızı ve emeklilerimizi enflasyona ezdirmemek noktasında hassasiyet gösteriyoruz.''

ZAMLAR ENFLASYONUN ÜSTÜNDE

Yapılan zamların, kesinlikle enflasyonun üstünde olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, ''Dünyada, özellikle Avrupa'da şu anda memurun, işçinin, aklınıza ne gelirse emeklinin hepsinin ücretleri düşürülürken biz bunu artırmanın gayretiyle yolumuza devam ediyoruz. 2003 Ocak- 2010 Kasım dönemleri arasında TÜFE'deki artış yüzde 107,3 seviyesinde gerçekleşmiştir'' diye konuştu.

Aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşının, 2002 Aralık ayında 392 TL iken, 2010 Aralık ayında bin 300 TL'ye çıktığını, artış oranının yüzde 207 olduğunu bildiren Erdoğan, 2002 Aralık ayında net 184 TL olan asgari ücretin, bu ay itibarıyla 599 TL'ye yükseltildiğini, artış oranının yüzde 194,3 olduğunu söyledi.

EMEKLİ AYLIKLARINDAKİ ARTIŞ NE?

En düşük SSK emekli aylığının 2002 Aralık ayında 257 TL iken, 2010 Aralık ayında 720 TL'ye çıktığını, artış oranının yüzde 180 olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

''En düşük BAĞ-KUR esnaf emekli aylığı 2002 Aralık ayında 149 TL iken, 2010 Aralık ayında 578 TL'ye çıktı, artış yüzde 288,7 oldu. En düşük BAĞ-KUR çiftçi emekli aylığı 2002 Aralık ayında 66 TL iken, 2010 Aralık ayında 410 TL'ye çıktı, artış yüzde 523 oldu. En düşük memur emekli aylığı 2002 Aralık ayında 377 TL iken, 2010 Aralık ayında 898 TL'ye çıktı, artış yüzde 138,6.

65 yaş aylığı 2002 Aralık ayında 24 TL iken, 2010 Aralık ayında 101 TL'ye çıktı, artış yüzde 311,7 oldu. Muhtar aylığı biz geldik, 2002 Aralık ayında 97 TL idi, 2010 Aralık ayında 354 TL'ye çıktı, artış yüzde 263,9 oldu. Bu tablo gerek çalışanlarımızın, gerek emekli ve dar gelirli vatandaşlarımızın gelirlerinde 2002 yılından bu yana azımsanmaması gereken artışlar olduğunu ortaya koyuyor.

POPÜLİZME PRİM VERMEYİN

Peki, biz bunları yeterli buluyor muyuz? Asla. Gönül istiyor ki bundan çok çok daha fazlasını insanlarımıza verebilelim. Ancak, sevgili kardeşlerim, Türkiye'nin imkanları şimdilik bu kadarına elveriyor. Lütfen şunu hiç unutmayalım; popülizme prim verirsek, geçmişte olduğu gibi olmayanı harcamaya kalkarsak, ülkemizi yine karanlıklara sürükleriz. Olan yine dar gelirli vatandaşlarımıza olur; öyle hesapsız kitapsız, popülist maceralar peşinde en fazla garip gurebayı ezersiniz, işçiyi, memuru, çiftçiyi, küçük esnafı, emekliyi enflasyon canavarına yem edersiniz.

Aziz milletimiz, geçmişte yaşadığı acı tecrübeleri unutmadığı için, bu mukayeseleri en iyi şekilde yapmaktadır. Milletimiz şunu çok iyi bilmektedir; bu değirmenin suyu nereden geliyor sorusunu sorar.''

ÖNÜMÜZ AYDINLIKTIR

''Yolumuz kısalmıştır, önümüz aydınlıktır, nimeti de külfeti de hakça paylaşarak hedeflerimize doğru yürüyeceğiz'' diyen Erdoğan, ''Bu milli dirayetimiz sayesinde, hiç de uzak olmayan bir gelecekte, milletçe çok daha güçlü, aydınlık ve müreffeh bir ülkede yaşıyor olmanın gurur ve mutluluğunu da yine birlikte yaşayacağız'' şeklinde konuştu.

2010 YILINI DEĞERLENDİRDİ
BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN KONUŞMASININ DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

2010 DEĞERLENDİRMESİ

Türkiye olarak her yılı bir önceki yıldan daha ileri bir seviyede tamamladıklarını, her yeni yıla daha büyük bir güvenle ve daha büyük hedeflerle girdiklerini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Her yılın sonunda bildiğiniz gibi bir sonraki yılın bütçe çalışmaları yapılıyor, bu vesileyle hükümetimiz için geçen bir yılın karnesi de ortaya çıkmış oluyor. Bir yıl önce hangi hedefleri koymuştuk, yılın sonunda hangi seviyeye geldik, bunun muhasebesini yapma imkânı buluyoruz. Yine her yılın sonunda, bu programlar aracılığıyla Türkiye'nin bir yıllık gelişme performansını sizlerle paylaşıyor; her yıl içinde nereden nereye gelmiş olduğumuzun fotoğrafını ortaya koymaya gayret ediyorum.

2009 yılı son çeyreğinde ekonomimiz yüzde 6 oranında büyürken, bu oran 2010 yılı ilk çeyreğinde yüzde 11,7 seviyesine, ikinci çeyreğinde de yüzde 10,3 seviyesine yükseldi. Dünyadan ardı ardına iflas haberlerinin geldiği bir ortamda, bu performans son derece çarpıcı bir büyüme performansıdır. Bu başarısıyla Türkiye en hızlı büyüyen ülkeler sıralamasında Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü sıraya kadar yükselmiştir.

Tahminlerimize göre 2010 yılını en az yüzde 6,8'lik bir büyüme oranıyla tamamlayacağız, uluslararası kuruluşlar bu oranın yüzde 8'e kadar çıkabileceğini söylüyorlar. Bu göstergeler, Türkiye'nin ne kadar sağlam ve dinamik bir ekonomik yapıya kavuştuğunun açık delilidir.''

İHRACAT RAKAMLARI UMUT VERİCİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının 2009 yılında Türkiye'nin kredi notunu 2 kademe birden artırdığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, bu yılın kasım ayında bir gelişme daha olduğunu ve Türkiye'nin kredi notunun pozitife yükseltildiğini ifade etti. Yine bu süreçte ihracatın ve turizm gelirlerinin artmaya devam ettiğini belirten Erdoğan, ihracatta tarihi rekorlar elde etmiş, doğrudan yatırımlarda 22 milyar dolar seviyelerini görmüş bir Türkiye'nin bulunduğunu dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

''Dünyada istihdam alanında çok büyük gerilemeler yaşanırken bizde işsizlik çok ciddi oranlarda aydan aya ilerleme kaydetmiştir. Sanayi üretim endeksi 2010 yılı ekim ayında tüm zamanların rekorunu kırarak 128,9 seviyesine kadar ulaşmıştır. Tekrar ediyorum, bütün Cumhuriyet tarihimizde böyle bir aylık büyüme oranı yoktur. İmalat sanayi 2010 yılı kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 6,1 puan artarak yüzde 75,9 seviyesine ulaştı. Bu oran, krizden bu yana elde ettiğimiz en yüksek seviye ve sanayide de işlerin artık yoluna girmeye başladığını gösteriyor.

2002 VERİLERİNİ ÖRNEK GÖSTERDİ

2002 yılında yüzde 30'lar seviyesinde aldığımız enflasyonu 2009 yılı sonu itibariyle yüzde 6,5 seviyesine kadar düşürdük. Son derece olumsuz küresel şartlara rağmen 2010 yılı Kasım ayında enflasyon yüzde 7,3 seviyesinde kaldı. Göreve geldiğimizde yüzde 63 seviyesinden devraldığımız devletin borçlanma faiz oranını yüzde 7'ler seviyesine kadar indirdik. Kriz döneminde birçok ülke Merkez Bankası kaynaklarına başvururken, biz bu dönemde hem kamu bankalarına, hem de Merkez Bankasına, 2001 krizinden, yani bizden önceki koalisyon hükümetlerinden devraldığımız borçları da geri ödedik. Yine kriz döneminde birçok ülke hazinesi IMF kaynaklarına başvururken, biz IMF'den borç almak şöyle dursun, bizden önceki hükümetlerin yaptıkları borçları da önemli ölçüde azalttık.''

IMF'YE KALAN BORÇ MİKTARINI AÇIKLADI

2002 yılında göreve geldiklerinde, Türkiye'nin IMF'ye borcunun 23,5 milyar dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Erdoğan, Ekim 2010 itibarıyla IMF'ye 6 milyar dolar borcun kaldığını bildirdi.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bakın bu göstergeler şunu açıkça gösteriyor. Türkiye, güçlü ve kararlı adımlarla daha mutlu, daha müreffeh bir geleceğe doğru ilerlemektedir. 2011 yılı bütçesi de işte bu dinamizmin, bu kararlılığın, bu ilerleme azminin bir belgesi olarak hazırlanmıştır. Bundan önce hazırladığımız 8 bütçe gibi, bu 9. bütçemiz de milletimize söz verdiğimiz Güçlü Türkiye, Yeniden Büyük Türkiye vizyonuyla uyumlu bir bütçedir. 2011 bütçesi, toplumsal duyarlılığı olan, sosyal yönü kuvvetli, mağduriyetleri gözeten, üretimi, yatırımı, ticareti, ihracatı destekleyen bir bütçedir. 2011 bütçesi, işçi, esnaf, memur, çiftçi, emekli, öğrenci, yatırımcı ve sanayiciler gibi tüm kesimlerin ihtiyaçlarını ve sıkıntılarını dikkate alan bir bütçedir. Ücretli kesimin reel alım gücünü artırmaya yönelik bir bütçedir. Bu bütçemizde de bölgesel kalkınmaya, sosyal katılımcılığa önem verilmiştir. 2011 bütçesi, vatandaştan aldığını vatandaşa veren; birlikte kalkınmayı, hakça paylaşmayı hedefleyen, ayakları sağlam basan, yarınları düşünen, geleceği tasarlayan bir bütçedir.''

SOSYAL DEVLET İLKESİ BÜTÇEDE
BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN KONUŞMASININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...


[PAGE]

SOSYAL DEVLETE YAKIŞAN BÜTÇE

2011 yılı bütçesinin, AK Parti Hükümetinin bundan önceki bütçeleri gibi ''sosyal devlet ilkesine yakışan bir bütçe olduğunu'' vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bizler, devletin bütün imkanlarıyla ihtiyaç sahibi insanlarımızın yanında olması gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçevede 2011 yılında sosyal kesimlerin desteklenmesi için daha fazla kaynak ayırıyor, ekonomik anlamda zorluklar yaşayan toplumsal kesimleri desteklemeyi sürdürüyoruz. Bu amaçla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'na aktardığımız kaynağı yüzde 12,8 oranında artırarak 2 milyar 100 milyon liraya çıkarıyoruz. Sosyal Destek Projesi SODES ile kırsal kesimden şehirlere göç eden ailelerimizi yeni hayatlarına uyum sağlamaları konusunda destekliyoruz.

İlk defa bizim başlattığımız özürlü eğitimi ve evde bakım programları için ayırdığımız ödenekleri yüzde 33 oranında artırarak 3,2 milyar liraya yükseltiyoruz. Bugün yaklaşık 216 bin özürlü vatandaşımız özürlü eğitiminden yararlanıyor. Bir de özürlüye evde bakım programımız var... Bundan 280 bin vatandaşımız yararlanıyor. Evet, yanlış duymadınız; bugün Türkiye'nin dört bir köşesinde, tam 280 bin ailede, 280 bin özürlü vatandaşımıza evde bakım hizmeti veriliyor. Öğrenim ve harç kredisi ödenekleri de yüzde 17,5 oranında arttırıyoruz. Orta öğretimde taşımalı eğitime kız öğrencileri de dahil edip, yapılan desteği yüzde 20-24 aralığında artırıyoruz.''

ÜCRETSİZ KİTAP YARDIMLARI SÜRECEK

İlk ve ortaöğretim öğrencilerine ders kitaplarının ücretsiz dağıtıldığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, 2002'den bu yana 1 milyar 123 milyon adet ders kitabının öğrencilere ücretsiz olarak dağıtıldığını, 2011 yılında da aynı desteğin süreceğini bildirdi.

Üniversiteleri de unutmadıklarını belirten Erdoğan, özellikle yeni kurulan üniversitelerin öğretim elemanı ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılayabilmek için 2010 yılında ilave 7 bin atama izni verildiğini hatırlatarak, 2011 yılı için de üniversitelere 8 bin adet ilave atama izni verdiklerini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Üniversitelerimizin toplam ödeneğini 2011 yılında yüzde 23 oranında artırarak 11,5 milyar liraya çıkarıyoruz. Şu anda 156 üniversitemiz var. Üniversitesi olmayan ilimiz kalmadı, 81 vilayetimizin 81'inde de en az bir üniversitemiz var. Türkiye genelindeki üniversite sayımız 156; 76 üniversiteden 156 üniversiteye... İşte eğitime önem vermek budur. Şu ana kadar 60 bini aşkın yatak kapasitesine sahip yeni yurtlar yaptık. Geçmişte yapılanları söylemiyorum. Ve bunların yapımı da devam ediyor.

Bizim önem verdiğimiz bir diğer konu da sağlık; 2011 yılı bütçesinde Sağlık Bakanlığına ayrılan ödenekleri de bir önceki yıla göre yüzde 23,7 oranında artırarak 17,2 milyar liraya çıkardık. İnşallah 2011 yılında aile hekimliği uygulamasını tüm illerimizi içine alacak şekilde genişletiyoruz. Aile hekimliği ödeneklerini, 2010 başlangıç ödeneğine göre yüzde 146,6 oranında artırarak 1,3 milyar liradan 3,3 milyar liraya yükseltiyoruz.

Yine yeşil kart sahibi vatandaşlarımızın özel hastanelerimizin acil servis ve yoğun bakım ünitelerinden yararlanmasına imkan sağlıyoruz. 2011 yılı bütçesiyle sosyal güvenlik sistemimizin de işlerliğine destek olacak şekilde destekliyoruz. 2011 yılında Sosyal Güvenlik Kurumumuza 62,4 miyar Türk Lirası tutarında kaynak transferi yapmayı hedefliyoruz.''

ESNAFA DESTEK PAKETİNİ AÇIKLADI

AK Parti Hükümeti olarak, Türkiye'nin kalkınma hedeflerinde önemli bir rolü olduğuna inandıkları esnaf ve sanatkara destek olmayı da bir görev bildiklerini vurgulayan Erdoğan, esnaf ve sanatkarın 2010 yılında kullandığı düşük faizli krediler için bütçeden 150 milyon Lira faiz sübvansiyonu sağladıklarını, 2011 yılında bu desteği yüzde 118 oranında artırarak 327 milyon TL'ye çıkardıklarını bildirdi.

2002 yılında esnaf ve sanatkarların, Halk Bankası aracılıyla kullandığı kredi tutarın 153 milyon lira seviyesinde iken, eylül ayı sonu itibariyle bu rakamın 3,3 milyar lira seviyesine kadar çıktığını kaydeden Erdoğan, ''153 milyon lira nere, 3 milyar 300 milyon nere? Demek ki ne yapmışız, esnafa, sanatkara verilen kredi miktarını tam 22 kat arttırmışız... 2002 yılında 5 bin lira olan kredi limiti, bugün 50 bin liraya kadar yükselmiş durumda. 2002 yılında kredi kullanan esnaf sayısı 63 bin 520 iken, 2010 yılında bu rakam yaklaşık dört katlık bir artışla 237 bini bulmuştur. 2002 yılında kullandırılan kredilerin faiz oranı ne biliyor musunuz? Esnafa yüzde 46. Biz ne yapmışız? 2010 yılında bu oranı ilk etapta yüzde 13'e ondan sonra yüzde 5'e kadar düşürdük. yüzde 5'ini de biz ödüyoruz. Yüzde 10'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, 2010 yılı sonu itibariyle çiftçilerin düşük faizli kredi kullanımı için verdikleri 300 milyon liralık desteğin, 2011 yılında yüzde 158 oranında artırmak suretiyle 776 milyon liraya çıkaracaklarının müjdesini vererek, ''2010 yılı Eylül sonu itibariyle Ziraat Bankasınca kullandırılan düşük faizli kredi toplamı 10,1 milyar liraya, Tarım Kredi Kooperatiflerince kullandırılan düşük faizli kredi toplamı ise 2,2 milyar liraya ulaşmış durumda. Yaklaşık 1 milyon 128 bin tarımsal üreticimiz bu kredi imkanından yararlanıyor'' dedi.

TARIMA 9 MİLYAR 800 MİLYON LİRA DESTEK

2010 yılı sonu itibariyle tarımsal destekleme ödemeleri başlığı altında yapılan ödemelerin 5 milyar 700 milyon liraya ulaşacağını tahmin ettiklerini kaydeden Erdoğan, 2011 yılında çiftçilere yapılacak tarımsal desteklerin ise 2010 yılı başlangıç ödeneklerine göre yüzde 7 oranında bir artışla 6 milyar TL seviyesine yükseleceğini söyledi.

2010 yıl sonu itibariyle, tarımsal destekleme niteliğindeki diğer ödemeler ile birlikte tarım kesimine tam 8 milyar 300 milyon lira kaynak aktarmış olacaklarını anlatan Erdoğan, 2011 yılında ise 9 milyar 800 milyon lira transfer yapmayı hedeflediklerini bildirdi. Başbakan Erdoğan, böylece toplam tarımsal transferlerini yüzde 17,7 oranında artırmış olacaklarını dile getirdi.

2002 yılında 83,6 milyon lira tutarında hayvancılık desteği ödemesi yapılmışken, AK Parti Hükümetinin 2010 yılında bu rakamı 1 milyar 158 milyon lira seviyesine kadar yükselttiğini belirten Erdoğan, ''2011 yılında bu tutarı yüzde 9,4 oranında artırarak 1 milyar 267 milyon TL'ye çıkartmayı hedefliyoruz. Demek ki 8 yılda, hayvancılığa verdiğimiz destek ödemelerini tam 15 kat artırmışız. 2010 yılında, süt ve damızlık etçi sığır yetiştiriciliğinde sıfır faizli kredi uygulamasına geçilmiştir'' dedi.

DIŞ POLİTİKAYI DEĞERLENDİRDİ
BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN KONUŞMASININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

DIŞ İLİŞKİLER

Her ay olduğu gibi bu ayın da yine dış ilişkiler bakımından oldukça hareketli geçtiğini bildiren Başbakan Erdoğan, özellikle 23 Aralık'ta gerçekleştirilen 11. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi nedeniyle bir çok lider ve devlet adamını Türkiye'de misafir ettiklerini anımsattı.

Bu zirveye, dönem başkanlığını üstlenen Türkiye ile birlikte, üye ülkeler Pakistan, İran, Azerbaycan, Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan'ın temsilcilerinin katıldığına işaret eden Erdoğan, üye ülkelerin yanı sıra KKTC, Irak, Katar, Ürdün, Lübnan ve Suriye de misafir ülkeler sıfatıyla zirveye iştirak ettiklerini hatırlattı.

Zirve sonunda, teşkilatın geleceğe dönük vizyonuna zengin katkılar sağlayacak, işbirliği temelinde yürütülecek ortak çalışmalara istikamet kazandıracak bir de bildiri yayımlandığını ifade eden Erdoğan, bu zirve sırasında ayrıca Türkiye'de bulunan İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Irak Cumhurbaşkanı Talabani ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai ile de bir araya gelerek çeşitli meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

KAZAKİSTANLA İLİŞKİLERİNİ ÖNEMSİYORUM

Bu görüşmeler sırasında, ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi başta olmak üzere çeşitli bölge ve dünya meselelerini detaylarıyla ele aldıklarını belirten Erdoğan, yine Kazakistan Başbakanı Kerim Massimov ile de görüştüğünü bildirdi. Uzunca bir görüşme gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan, ''Kazakistan-Türkiye arasındaki ikili ilişkiler açısından çok önemsiyorum'' dedi.

Yine bu ay içinde, Türkiye ile Suriye ve Pakistan arasındaki ilişkileri azami seviyede geliştirmek amacıyla oluşturulan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi çalışmalarına da yine ev sahipliği yaptıklarını anımsatan Erdoğan, bu çalışmalar vesilesiyle Suriye Başbakanı Otri ve Pakistan Başbakanı Gilani ile de bir araya geldiklerini ve ortak hedeflerin bir kere daha değerlendirme imkanı bulduklarını kaydetti.

Başbakan Erdoğan, yine Aralık ayı içinde Türkiye'yi ziyaret eden Filistin Devlet Başkanı Abbas, Kuveyt Ulusal Meclis Başkanı Horafi ve Polonya Başbakanı Tusk ile önemli görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi.

Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı:

''2010 yılının bu son programında Türkiye'nin gidişatına ilişkin çeşitli bilgileri sizlerle paylaştım. Samimiyetle inanıyorum ki her yeni yıl Türkiye;ye daha aydınlık, daha mutlu, daha müreffeh günler getirecektir. Bu vesileyle yeni yılınızı kutluyor, 2011 yılının ülkemize, milletimize ve bütün insanlığa hayırlar, bereketler ve barış getirmesini temenni ediyorum.''