BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

HDP’den IŞİD hamlesi

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, IŞİD’in Musul’u ele geçirmesiyle ilgili Meclis Genel Kuruluna genel görüşme önergesi vereceklerini söy...

Abone ol

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, IŞİD’in Musul’u ele geçirmesiyle ilgili Meclis Genel Kuruluna genel görüşme önergesi vereceklerini söyledi.
TBMM’de HDP Van Milletvekili Nazmi Gür ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, terör örgütü IŞİD’in Irak’ta Musul’u ele geçirmesine yönelik açıklamada bulundu. Tehlikenin Türkiye sınırına dayandığını söyleyen Hasip Kaplan, “Türkiye’nin şuan en önemli gündeminin bu olduğunu, Türkiye’nin büyük bir tehdit altında olduğunu ifade ediyoruz. Bu konuda Meclise bir genel görüşme önergesi veriyoruz, Türkiye’nin gündemi bu olmalı. Artık suni gündemlerle uğraşmanın zamanı değil” diye konuştu.
HDP Van Milletvekili Nazmi Gür ise, IŞİD’in Suriye’deki iç savaşta hangi ülkeler tarafından desteklendiğini bildiklerini belirterek, “IŞİD’in Bağdat’a kadar dayanacak Sünni bölgesinde kontrol kurma çabası başarıyla sonuçlanırsa, bölge barışı için nasıl bir tehdit oluşturacağını hepimiz biliyoruz. IŞİD’in Musul’daki savaşçılarının yabancı ülkelerden geldiğini belirtmekte fayda var. Özellikle IŞİD son dönemlerde Suriye’deki güçlerini de Musul bölgesine kaydırarak böyle bir kontrol girişimini gerçekleştirmiştir. Yüz binlerce insan göç yollarındadır” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin bu konuya nasıl müdahil olması gerektiği ile ilgili soruya cevap veren Nazmi Gür, “IŞİD üzerinde Türkiye’nin önemli bir etkisi olduğunu düşünüyoruz. Hükümet esas olarak dış politikada bunu gizlemedi. Suriye iç savaşında IŞİD’in nasıl desteklendiğini, nasıl silahlandırıldığını bütün kamuoyu biliyor. Türkiye politik olarak tavır almalı” dedi.
Kaplan; Türk bayrağının indirilmesiyle ilgili sorulan bir soruya ise, “Biz tasvip etmediğimizi, bunun bir çocuk ve ilkel bir provokasyon olduğunu söyledik. Türkiye’nin bütün gündemi alt üst edilerek bir nefret söylemi ile kitleler kışkırtılıyor. Saldırılar oluyor, bunun nedeni bu söylemlerdir. Bu provokasyonu ortaya çıkartmak hükümetin sorumluluğudur” ifadeleriyle cevap verdi.
(İHA)