BIST 9.712
DOLAR 32,54
EURO 34,83
ALTIN 2.428,74
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP için kritik MGK önlemi!

2 Eylül’e ertelenen MGK’ya geçici kabine üyeleri katılacak. Bu nedenle HDP’lilere MGK’ya katılacak bakanlıklardan verilmemesi gündemde.

Abone ol

Milli Güvenlik Kurulu’nun ağustos olağan toplantısının gelecek hafta yapılması planlanıyordu ancak Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına göre toplantı 2 Eylül tarihine ertelendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan MGK öncesinde Meclis’teki partilerden üye belirleyeceği bir seçim hükümeti oluşturursa, 2 Eylül’deki MGK toplantısına da bu seçim hükümetinin bakanlarıyla gidilecek. Bu MGK aynı zamanda yeni komuta kademesinin katılacağı ilk toplantı olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olağanüstü bir gelişme olmazsa önümüzdeki hafta içinde seçim hükümeti için Davtuoğlu’nu görevlendirmesi bekleniyor. Anayasa gereği bu hükümette AK Parti’nin 11, CHP’nin 6, MHP ve HDP’nin 3’er koltuğu bulunacaktı. CHP ve MHP üye vermeyecek. İki partinin yerine bağımsız 9 kişi bakan olarak atanacak. Hükümet; AK Parti, bağımsızlar ve HDP’li üç üyeden oluşacak.

HDP’Lİ ÜYE SIKINTISI

HDP’ye MGK’ya katılma hakkı bulunan Adalet, İçişleri, Milli Savunma ve Dışişleri bakanlıklarının verilmeyeceğini, 4 başbakan yardımcılığına atama yapılamayacağı konuşuluyor. Seçim hükümeti çalışmalarına başlamadan tezkere tartışması da başladı. Suriye ve Irak tezkerenin süresi 2 Ekim’de dolarken HDP’lilerin hükümete girmeleri halinde bu tezkereyi imzalamama ihtimali nedeniyle hükümet formül arıyor. Formüllerden biri tezkerenin hafta başına kadar Meclis’e gönderilmesi. Diğer formül de yeni bakanların yemininden önce mevcut hükümetçe imzalanacak tezkerenin TBMM’de kabul edilmesi.