BIST 9.916
DOLAR 32,49
EURO 34,76
ALTIN 2.438,01
HABER /  SEÇİM

Haydar Baş'ın BTP'si BDP'yi perişan etti!

Seçim sonuçlarının en ibretlik detaylarından biri BDP'nin güçlü olduğu bölgelerde yaşandı. BDP, Haydar Baş'ın BTP'si ile olan isim benzerliği nedeniyle çok sayıda ilçeyi AK Parti'ye kaptırdı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK)
Seçim sonuçlarının ortaya koyduğu tabloya göre BDP hayli ilginç bir detayın kurbanı oldu. Kürt nüfusun yoğun olduğu illerde gösterdiği başarıyla dikkat çeken BDP, BTP ve BBP ile olan isim benzerliği nedeniyle bazı ilçe belediyelerini kaybetti.

ÇOK SAYIDA İLÇE BELEDİYESİ BU DETAYA KURBAN GİTTİ

Ağrı Taşlıçay, Batman Hasankeyf, Batman Kozluk gibi bölge açısından önem arzeden bazı ilçeler kimi BDP'li seçmenlerin BDP yerine BTP ve BBP'ye oy vermesi nedeniyle AK Parti'ye kaptırıldı. AK Parti'nin foto finişle kazandığı bu ilçelerde BTP ve BBP'ye çıkan oy ise şaşkına çevirdi. Kürt seçmen nezdinde hiç bir karşılığını olmayan BTP ve BBP'ye isim benzerliği sonucu yanlışlıkla giden oylar bölgede başabaş bir rekabetin yaşandığı bir çok belediyenin Ak Parti'ye geçmesine yol açtı.

seçim sonuçları 2014.jpg

KOZLUK'TA İBRETLİK TABLO

Çarpıcı bir kaç örnek vermek gerekirse Kozluk'ta BDP belediyeyi yarım puanla AK Parti'ye kaptırdı. Ancak Haydar Baş'ın BTP'si Kozluk'ta yüzde %5.89 oy aldı. Bölgede bir çok seçim bölgesinde adayı ve teşkilatı bile olmayan BTP'ye giden bu oyların arkasındaki sebebin isim benzerliğine aldanan BDP seçmenleri olduğu varsayılıyor.

screen-shot-2014-04-02-at-10.17.48-am.png

AĞRI TAŞLIÇAY'DA AYNI SENARYO

Benzer bir tablo Ağrı Taşlıçay'da kendini gösteriyor. Belediyeyi 42 oyla AK Parti'ye kaptıran BDP yine ilçede adayı ve teşkilatı olmayan BTP'ye yanlışlıkla giden oylar nedeniyle seçimi kaybetti.

screen-shot-2014-04-02-at-10.29.39-am.png

HASANKEYF'TE DE HAYDAR BAŞ SEVGİSİ!

BDP'nin hüsran yaşadığı bir diğer ilçe olan Batman Hasankeyf'te de ayno tablo görülüyor. Belediyeyi sadece 9 oy farkla AK Parti'ye kaptıran BDP asıl darbeyi yine BTP'den yedi. İsim benzerliği sonucu ilçede BTP'ye giden 97 oy belediyeyi AK Parti'nin kazanmasını sağladı.

screen-shot-2014-04-02-at-10.18.15-am.20140402103109.png

BTP OLAN BİTENE NE DİYOR?

BTP'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde bu kadar oy almasının nedeni olarak, parti isminin BDP (Barış Ve Demokrasi Partisi) ile karıştırılması gösteriliyor. Ancak Haydar Baş'a yakınlığı ile bilinen Yeni Mesaj Gazetesi ise, "Suriye'deki çatışmalar ve Prof. Dr. Haydar Baş'ın Ehl-i Beyt açılımının" partinin bölgede oy oranını artırdığını iddia etti.

BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt ise son 2 seçimde BDP ile BTP'nin oy pusulasında yan yana oldukları için özellikle yaşlı ve okuma- yazması olmayan seçmenlerin yanlışlıkla bu partiye oy verdiğini ve bu nedenle BTP oylarının Kürt illerinde yüksek çıktığını söyledi.