BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,62
ALTIN 2.389,43
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

HAVAKENT'deki artış sürüyor

3'üncü havalimanı ihalesi durgun olan arazi piyasasını canlandırdı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'çılgın projeler'in en önemlisi olan 3'üncü havalimanında ihale imzası kurumadan yatırımcıların iştahı kabardı.

Bölgedeki araziler kapış kapış satılmaya başladı. Yatırımcılar, bölgede yapılacak şehirlerin planını yaparak toplu alıma geçti. 3'üncü havalimanı ve köprünün yapılacağı Arnavuktöy, Akpınar, Çatalca ve Terkos'ta arazi fiyatları son 6 yılın zirvesine ulaştı. Bölgedeki emlakçılar, arazilerin bir-iki yıllık primini yaparak satıldığını, bu nedenle ihalenin imzasına kadar yaprak kıpırdamadığını belirtiyor.

100 BİN METREKARELİK SATIŞ

Emlakçılar, imzanın atılmasının ardından büyük şirketlerin toplu alıma geçtiğini vurguluyor. Arnavuktöy Emlak'ın ortaklarından Erkan Yavaş, iki gün önce büyük bir şirketin 100 bin metrekarelik bir arazi aldığını belirtti. Yavaş, "Fiyatlarda henüz bir artış görmüyoruz. Çünkü, hem kamulaştırma durumu net değil, hem de zaten araziler iki yıllık primini yaparak el değiştirdi. Şu anda tarlaların metrekare fiyatı 130-180, arsaların ise 300-370 bin lira arasında değişiyor" dedi.

YABANCILAR DA İLGİLİ

İmrahor ve Yeşilyurt bölgelerinde arsaların prim yapmasını beklediklerini vurgulayan Yavaş, "İmrahor'da da 20 bin metrekarelik büyük bir arazi yeni satıldı" diye konuştu. Geçen yılki durgunluktan eser kalmadığını belirten Yavaş şöyle konuştu: "Şimdi büyük arazilerin el değiştirmesini bekliyoruz. Yatırımcılar arazi alırken, 5 yıllık prim beklentisiyle bölgeye geliyor. Sonuçta buradan arazi alan herkes kazanacak." Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun da, Arnavutköy ve çevresinde bundan sonra konut projeleri ve otel gibi tesisler için arazi alım-satımının olacağını belirtti. Yerli ve yabancı yatırımcıların arazi almak için bölgede araştırma yaptığını söyleyen Erilkun, otel, konut ve lojistik binaları gibi projelerin önümüzdeki dönem artacağını vurguladı.

Liman ve köprü rakamları uçurdu

3'üncü havalimanı ve köprünün geçeceği güzergâhta yer alan Nakkaş köyünde 2007'de metrekaresi 4 liraya satılan arazilerin fiyatı 120-130 liraya ulaştı. Berat Emlak'ın sahibi Cengiz Akyüz Terkos, Çatalca ve Arnavutköy civarında geçen yıl arazi fiyatlarının 3 katına çıktığını belirterek, "Bir yıl önce Boyalık Köyü'nde metrekaresi 15-20 liraya satılan arsanın fiyatı 60-90, Yeniköy'de 60-70 lira olan arazinin değeri de 200-300 liraya ulaştı" diye konuştu. Akyüz "Köprü projesinin açıklanmasıyla fiyatlar artmıştı. Havalimanı ihalesiyle canlılık başladı" dedi.

Arsayı satan yenisini alamıyor

Çilingir Emlak'ın sahibi Metin Başbay, 'çılgın' projelerden sonra köylünün elinde arazi kalmadığını söyledi. Geçen yıl arsasını satanların bu yıl yenisini alacak yer bulamadığını belirten Başbay, "Arnavutköy'e yapılacak havalimanı ve yeni şehir projeleri fiyatları artırdı" diye konuştu. Bölgede tek parça büyük arazilerin tükendiğini belirten Başbay, şöyle devam etti: "Benim elimde 90 dönümlük bir arazi kaldı. Sahipleri 8 milyon liranın üzerinde fiyat istiyor. 2011'de 17 dönümlük araziyi 470 bin liraya sattım. Bugün aynı yere 1.5 milyon lira teklif ettim ama satmadılar."

Kaynak: İbrahim ACAR/SABAH