BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Hükümet Öcalan ile niye anlaştı?

PKK geri çekilmeye başladı? Peki süreci bu aşamaya getiren dinamikler ne? İşte PKK konusunda uzman isimlerden Ruşen Çakır'ın süreci ilişkin çarpıcı değerlendirmeleri...

Abone ol
GAZETECİLER.COM- PKK'nın geri çekilmeya başlamasıyla birlikte yeni bir aşamaya giren çözüm sürecini Habertürk'te yorumlayan Vatan yazarı Ruşen Çakır gündemdeki soru işaretlerine yanıt verdi.

ÖRGÜTÜ GERİ ÇEKİLMEYE SADECE ÖCALAN İKNA EDEBİLİRDİ

PKK'nın geri çekilme konusunda tam bir irade koyduğunu vurgulayan Ruşen Çakır, provakasyon ihtimaline karşın tarafların temkinli ve serinkanlı davranacağını söyledi. PKK'yı geri çekilme kararına Öcalan dışında bir gücün ikna edemeyeceğini belirten Çakır, örgütteki bir çok kadronun Öcalan faktörü ile ikna olduğunu anlattı. Suriye'deki iç savaşta PKK çizgisindeki PYD'nin çıkışının Türkiye'nin hesaplarını altüst ettiğini kaydeden Çakır, hükümetin çözüm sürecini başlatmasının en önemli sebebinin PYD hareketinin Suriye'deki etkinliği olduğunu söyledi.

PKK'DA GERİ ÇEKİLME KONUSUNDA TAM BİR İRADE VAR

Türkiye'de çok önemli şeyler yaşanıyor. Devlet, Abdullah Öcalan 'ın merkezde olduğu bir süreç başlattı. Bunlar yeni şeyler. Beklenmedik ve önemli şeyler. Bazı soruların olması doğal ve meşru. Burada önemli olan şu:

Gerçekten PKK geri çekiliyor mu? Bizim Kandil 'de yaptığımız görüşmelerde gördüğümüz şu ki, PKK'da geri çekilme konusunda tam bir irade var. Öcalan istiyorsa vardır bir bildiği diyorlar. Tüm soru işaretleri Öcalan'ın talimatları nedeniyle askıya alınmış durumda. 1999'da PKK geri çekilirken devletin iki kanadı birbirine ters düştü. TSK gerş çekilenlere pusu attı ve 550'sini öldürdü. Bu kez öyle bir durum yok.

PROVAKASYON DURUMUNDA İKİ TARAF DA SERİNKANLI OLACAKTIR

Eğer bir provakasyon olursa PKK ne olduğunu anlamaya çalışacaktır. Hemen misilleme yapmayacaktır. Devlet için de aynısı geçerli. Bir grup PKK'lıya saldırı olması durumunda hükümetin ne diyeceği önemlidir. PKK buna bakacaktır. tabi ki travma yaratır ama iki taraf da serinkanlı davranacaktır.

SABOTE EDECEK GÜÇLER ARASINDA İRAN DEĞİL AVRUPA'YA DİKKAT!

Bu süreç yerli bir süreç. Sürecin İmralı 'dan yürümesi de üçüncü şahısların müdahalesini imkansız kılıyor. Akla ilk gelen İran oluyor. Her şey bir yana İran'ın da kendi Kürt sorunu var. Eğer İran da kendi sorununu barışçıl bir şekilde çözme yoluna girse bir sinerji de oluşur ama onların çok farklı sorunlar var. Suriye, nükleer gerilim gibi. Ama Murat Karayılan kim sabote edebilir diye sorduğumuzda ilk önce Avrupa dedi. Türkiye 30 yıldır felç olmuş durumda. Bu durumda Türkiye kaybediyor ama birileri de kazanıyor. Şimdi onlar kazanamayacak. O nedenle sadece İran diye düşünmek doğru değil.

SURİYE'DE PYD'NİN ÇIKIŞI ÇÖZÜM SÜRECİNİN EN ÖNEMLİ NEDENİDİR!

Türkiye'nin bu süreci başlatmasının en önemli nedeni Suriye'dir. Türkiye yanlış bir politika ile muhalefete çok büyük yatırım yaptı. Sonra birdenbire PYD dediğimiz hareketi ve Öcalan posterlerini görünce neye uğradığını şaşırdı. Sonra Barzani'yi devereye sokmak istedi ama Barzani'nin gücü yetmedi. Bunun üzerine PYD'yi Esad rejiminden uzak tutmak için akla Öcalan geldi ve bu işe yaradı. Şu anda Şam rejimine uzak ve muhakefete yakın. PYD bölgede çok güçlü. hem silahlı olarak hem de Kürtlerin desteği açısından çok güçlü. PYD Suriye'nin geleceğinde çok önemli bir rol oynayacak. PYD yönetimi de dedi ki Türkiye'nin PKK ile görüşmeleri bizim gücümüzü arttırıyor. Böyle bir realite var. PKK'nın içinde çok ciddi sayıda Suriye Kürdü var. Hatta Duran Kalkan'a PKK'nın güçlerini Suriye'ye kaydıracağı yönündeki iddiaları sorduğumuzda "PYD'nin böyle bir şeye ihtiyacı yok, zaten yeterince güçlü" dedi.

ÖCALAN VE PKK KENDİ GÜNDEMİYLE HAREKET EDER

Süreç karşıtlarının şöyle bir argümanı var. "Türkiye, PKK ile anlaştı, PKK'lıları Suriye'de BAAS'a karşı paralı asker gibi kullanacak..." Böyle bir şey olmaz. Bu  PKK'yı anlamamak ile alakalı bir bakış açısı. Öcalan ve PKK her zaman kendi gündemiyle hareket eder. Paralı asker gibi yorumlar çok abartılı.