BIST 10.083
DOLAR 32,49
EURO 34,89
ALTIN 2.440,34
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Hatay'da Hoşgörü Sofrası kurulacak

Anadolu Halk Mutfakları Derneği'nin her yıl farklı bir kentte yaptığı ''Lezzetler Şenliği'' bu yıl "Hoşgörü Sofrası" temasıyla Hatay'da gerçekleşecek.

Abone ol

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, ''Kentimizin tarihi zenginliğinin yanı sıra kültürel mirasın ögesi olan yöresel yemeğin de tanıtımını sağlayacağız'' dedi.

Lekesiz, Valilik Brifing Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, Anadolu Halk Mutfakları Derneği tarafından her yıl farklı bir bölgede gerçekleştirilen ''Lezzetler Şenliği''nin 14-16 Mayıs tarihleri arasında ''Hoşgörü Sofrası'' temasıyla Hatay'da yapılacağını söyledi.

Hoşgörü Sofrası etkinliğinin Hatay Valiliği, Antakya Belediyesi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Antakya Ticaret Borsası (ATB) ve Hatay Esnaf Sanatkarlar Odası Birliği (HESOB) tarafından ortak yapılacağını ifade eden Lekesiz, organizasyonun bütçesinin de 50-75 bin TL arasında olacağını kaydetti.

Şenlik sayesinde kentin yöresel yemekleriyle farkındalık yaratacaklarını belirten Lekesiz, şöyle devam etti:

''Hatay'ın mutfak kültürü farklı coğrafyaların lezzet birikimlerinden meydana geliyor. Şenlik sayesinde bunları Türkiye'nin tüm bölgeleri, hatta dünya ile paylaşmak fırsatı yakalayacağız. Kentte gelecek ünlü aşçılar, uzmanlar, gurmeler ve akademisyenler böylece yemeklerimizi hem bilinir kılacaklar, hem de kayıt altına alacaklar. Kentimizin tarihi zenginliğinin yanı sıra kültürel mirasın ögesi olan yöresel yemeğinin de tanıtımını sağlayacağız. Şenlik kapsamında Suriye'nin Halep kenti ile Osmaniye ve Kahramanmaraş'ın da yemekleri tanıtılacak.''

''MEDENİYETLER KOROSU KONSER VERECEK''

Anadolu Halk Mutfakları Derneği Başkanı Adnan Şahin de şenlik kapsamında dünyaca ünlü ''Michelin yıldızlı'' şeflerin de katılacağı organizasyonda, tematik workshoplar, söyleşi, sunum ve sinevizyon gösterileri de yer alacağını belirtti.

Şenlik ateşinin yakılmasıyla başlayacak etkinlikte ünlü konukların katılımıyla kortej yürüyüşü gerçekleştirileceğini, 3 gün boyunca farklı mekanlarda profesyonel şeflerin moderatörlüğünde gösteriler yapılacağını belirten Şahin, ayrıca yemek pişirme yöntemlerinin de anlatılacağını kaydetti.

''Peynir'' konusunda söyleşi yapılacağını ifade eden Şahin, dünyanın ikinci taban mozaiği zenginliğine sahip Hatay Arkeoloji Müzesi'nde etkinlik yapılacağını, Türkçe, Arapça, Ermenice ve İbranice şarkı ve ilahiler seslendiren Antakya Medeniyet Korosu'nun konser vereceğini de sözlerine ekledi.

Toplantıya, Kültür ve Turizm İl Müdürü Nizamettin Duran, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, ATB Genel Sekreteri Metin Kuseyri, Halep, Kahramanmaraş ve Osmaniye'nin temsilcileri katıldı.