BIST 10.083
DOLAR 32,49
EURO 34,86
ALTIN 2.441,32
HABER /  GÜNCEL

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş deprem felaketinin 4 nedenini açıkladı

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıma neden olan depremden en fazla etkilenen illerin başında Hatay geldi. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ortaya çıkan tablodan müteahhitlerin, denetim şirketlerinin, belediyelerin ve hükümetin sorumlu olduğunu söyledi.

Abone ol

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde yıkıma neden oldu. 35 binden fazla vatandaş hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı. Enkaz çalışmaları depremin 8’inci gününde devam ediyor. Depremden en fazla etkilenen illerin başında ise Hatay geliyor. 

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş Odatv’ye yaptığı açıklamada deprem sonrası ortaya çıkan tablodan müteahhitlerin, denetim şirketlerinin, belediyelerin ve hükümetin sorumlu olduğunu söyledi.

40 hoca geliyor

Lütfü Savaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi enkazları kaldırıyoruz. Kaybettiğimiz insanları defnediyoruz. Diğer taraftan ise şehri yeniden inşa etmek için çalışmalara başlıyoruz. Üniversitelerden 40’ın üzerinde alanında uzman hocalarımız bu hafta geliyor. Şehri bilimin çerçevesinde yeniden inşa edeceğiz. Çevreye duyarlı bir kent inşa edeceğiz. Hocalarımız ne derse onu yapacağız. Yerbilimci hocalarımızda var. Deprem gerçeğiyle yaşayacağız. Artık müteahhidin de denetim şirketinin de belediyenin de hükümetin de buna göre hareket etmesini sağlamamız lazım.”

Deprem sorumlusunun 4 ayağı

Rönesans Rezidans sahibi Mehmet Yaşar Coşkun ile ilgili söylediği “Bu arkadaşımız gerçekten idealist bir insan. Büyük ihtimal şartlarına uygun yapmıştır, deprem yönetmeliğine göre yapmıştır" sözlerine de değinen Lütfü Savaş şöyle devam etti:

“Depremde spekülasyonlar çok oluyor. Rönesans Rezidans diye bir bina yıkıldı. Ben de insani bir değerlendirme olarak müteahhidi için ‘iyi bir insandır’ dedim. 10 ilde en az 7-8 bin bina yıkıldı. ‘Sadece müteahhitlerin suçu yok’ demek istedim. Hükümetin de çıkardığı imar aflarının da yargılanması lazım. Belediyelerin imar izni vermesi yargılanmalı, müteahhitleri denetleyen şirketlerin ve müteahhitlerin yargılanması lazım. Eğer bu sistemde bir çürümüşlük varsa dördünü de ilgilendiriyor. 2012 yılında verilen bir ruhsatla ilgili beni suçladılar. Hatay o tarihte büyükşehir değildi. 76 belediye vardı. 12’si ilçe 64’ü belde belediyesiydi. Ben de merkez ilçe belediye başkanıydım. 2012’de Rönesans’a ruhsat veren belediye Ekinci Belediyesi. Bu yıkılan binanın sahibiyle ilgili ben efendi düzgün bir adamdı dedim. Bu arkadaş Mimarlar Odası Başkanı’ydı. Böyle insanlarla tanışırsınız belediye başkanı olunca. Adli bir soruşturma varsa bunun kararını yargı verecek. Hassas bir dönemden geçiyoruz. Bir kusur varsa bu kusurun oluşmasında ortak paydaya sahip kurum ve kuruluşlar da bu kusurda ortaktır.”

Acil ihtiyaçlar

Lütfü Savaş’a şehrin acil ihtiyaçlarını sorduğumuzda ise çadırın konteynere göre daha kullanışlı olduğuna dikkat çekerek “Bizim en acil ihtiyacımız çadır. Herkes konteyner kurmaya çalışıyor ama çadır daha önemli. Hatay’da Martın ortasından sonra kış olmaz. Çadırı kurmak, kaldırmak kolay. Bir konteyner almak yerine çok daha fazla çadır alınabilir. Konteyner için bir altyapı gerekiyor. Daha fazla insana ulaşmak için çadır istiyoruz arkasından gelen ihtiyaçlarımız ise jeneratör, ısıtıcı ve seyyar tuvalet” diye konuştu.

Şehir taşınacak mı?

Şehrin başka bir yere taşınıp taşınmayacağını sorduğumuz Lütfü Savaş, “Taşıma planımız yok, şehri aynı yere inşa edeceğiz. Ancak fay hatlarına dikkat edeceğiz. Deprem öldürmüyor, bizim hatalarımız öldürüyor” dedi.

En çok hasar alan ilçeler

Belediye personelinden de çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Lütfü Savaş sözlerini şu şekilde noktaladı:

“Belediye personelimizden ilk gün 60 arkadaşımız hayatını kaybetti. Her geçen gün sayısı artıyor. Ailesini kaybedenler, yaralı olanlar ve enkaz altında kalanlar var. Ayakta kalanlarla devam ediyoruz. Hem iktidar hem muhalefetten belediyelerimiz geldi. Onlarla birlikte bu süreçte çalışıyoruz. Hatay’da dün gece itibariyle 12 bin 989 vatandaşımız hayatını kaybetti.

GSM operatörleri ilk 7 gün iletişimi sağlayamadı. Bugün biraz daha iyi. Tam ihtiyacımız olduğu günlerde GMS operatörleri yoktu. En çok ihtiyacımız olan günlerdi.

Hatay’da en çok hasar alan ilçelerimiz sırasıyla Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan, İskenderun, Arsuz, Assa, Payas…”

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Depremin etkisini yüzde 80 azaltıyor herkes bu sistemi konuşuyor inşaat maliyetine etkisi şaşırttı
Foto Galeri Depremin etkisini yüzde 80 azaltıyor herkes bu sistemi konuşuyor inşaat maliyetine etkisi şaşırttı Galeriye Gözat