BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Haşim Kılıçtan Paksüte cevap

Belde belediyeleri Anayasa Mahkemesi'ni birbirine kattı. Paksüt'ün katılmıyorum açıklamasına Kılıç'tan jet yanıt geldi.

Abone ol

YSK’nın yerel seçim kararı üzerine Anayasa Mahkemesi, YSK’yı anayasayı ihlal etmekle suçlamış, Başkanvekili Paksüt “Açıklamaya katılmıyorum” demişti. Başkan Kılıç, bugün sabah “Açıklama şahsi değil, kararı veren 6 kişinin görüşünü yansıtıyor” dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ise bu sabah gazetecilere yaptığı açıklamayla Paksüt’ün sözlerine yanıt verdi. Kılıç şu görüşleri dile getirdi:

Paksüt muhalefetteydi

“Belediyelerle ilgili geçici maddenin bir kısmı iptal edildi, bir bölümü de reddedildi. Bu 6’ya 5 oy çokluğuyla alınmış bir karardır, dünkü açıklamayla çoğunluk kararı veren 6 kişinin ne demek istediği kamuoyu ile paylaşılmak istenmiştir. Şahsi açıklamam değildir. Sayın Başkanvekili Paksüt zaten muhalefetteydi, görüşünü de kararda belirtti. Bu yüzden Osman Bey’in açıklamadan haberdar olmaması normaldir.”

Kılıç'tan YSK'ya üstü kapalı uyarı

Bir gazetecinin “Belediyeler YSK’nın kararı doğrultusunda tekrar seçime girebilecekler. Kararla sizin kararınız işlevsiz kılınmış oldu. Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?” şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı:

“Mahkeme üyeleri verdikleri kararın arkasında duracaktır. Karar eğer dışarıda mahkememizin iradesi dışında bir noktaya götürülürse bunu kamuoyuna açıklamak da bizim görevimizdir. Bundan sonraki iş tamamen YSK’nın iradesi ve inisiyatifi içerisindedir. Buna onlar karar verecek, bizimle bir ilgisi yoktur. Biz sadece Anayasa Mahkemesi’nin ne demek istediğini dün açıklamak istedik.”

Başbakan Erdoğan’ın sabah saatlerindeki açıklamasının ardından akşam açıklama yapılmasıyla ilgili Kılıç’ın değerlendirmesi şöyleydi: “YSK’nın kararı bizim elimize öğle saatlerinde geldi, açıklama ancak akşam saatlerine yetişti. Özel zamanlama yapılmış değildir.”

DANIŞTAY NE DEMİŞTİ?

Danıştay, nüfusu iki binin altına düştüğü için kapatılan Kovanlık Belediyesi’nin adrese dayalı sayım sonuçlarına karşı açtığı dava sonuçlanana kadar tüzel kişiliğinin devamı yönünde karar verdi. Danıştay’ın bu kararını değerlendiren Yüksek Seçim Kurulu, kapatılan 862 belediyenin tamamının seçimlere girmesini sağlayacak bir karar verdi.

ANAYASA MAHKEMESİ NE DİYOR?

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’ndan dün akşam yapılan açıklamada, kapatılan belde belediyelerinin dava açmalarına ilişkin yasal sürelerin başlangıç tarihinin, 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un yayımlandığı 22 Mart 2008 yerine Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının yayımlandığı 6 Aralık 2008 günü esas alınacak şekilde değerlendirilerek, Mahkeme kararının değiştirilmesine yol açan bir sonuca ulaşıldığı bildirildi.

Açıklamada, “Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına uyulmaması ya da mahkemenin öngörmediği bir sonuç çıkarılması Anayasa’nın 153. maddesinin ihlal edilmesi sonucunu doğurur” denildi.

Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu kararına yer verilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Türkiye İstatistik Kurumu tarafından gerçekleştirilen adrese dayalı nüfus sayım sonuçlarına yasal süresi içinde iptal davası açanlar için, Anayasa Mahkemesi kararının gerekçe bölümünde yasal sürenin başlangıç tarihi aynen ‘Adrese Dayalı Nüfus sayım sonuçlarının, ilgili belediyelere yazılı olarak bildirilmediği, Resmi Gazete’de yayımlanmadığı dikkate alındığında, ilgili belediyelerin kendilerine ilişkin nüfus sonuçlarında en geç 5747 sayılı yasanın Resmi Gazete’de yayımlandığı 22 Mart 2008 tarihi itibariyle haberdar olduklarının ve idari dava açma sürelerinin de bu tarih itibariyle başlayacağının kabulü gerekir’ biçiminde tespit edilmiştir.