BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,98
ALTIN 2.420,78
HABER /  GÜNCEL

Top mermisi duvarda

Kurtuluş savaşı yıllarında Fransızbarın top ateşine tuttuğu cami ve evlerin duvarında halen mermiler duruyor.

Abone ol

Hamdi Kutlar Caddesi Boyacı Camisi'nin hemen karşısında bulunan bir Antepevi'nin çatısının altında duvara saplanan ve patlamayan top mermisi hâlâ saplandığı yerde duruyor.

Gaziantepli araştırmacı-yazar Murat Uğurluer, bu top mermisinin ne zaman ateşlendiği konusunda aydınlatıcı bir kaynak bulunmadığını, bizzat Antep savunmasına katılan ve olayları ilk ağızdan anlatan Lohanlızade Mustafa Nurettin'in, "Hubb'u İstiklalin Abidesi Gaziantep Müdafaası" adlı kitabında, 23 Nisan 1920 Cuma günü Fransızların, halkın camilerde olduğu bir sırada Boyacı, Hacı Nasır ve Musullu Camilerini top ateşine tuttuğuna dair önemli bir bilgi bulunduğunu belirtti.

Gaziantep'teki bazı camilerin, özellikle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı gün top ateşine tutulduğuna dikkati çeken Uğurluer, Boyacı Camisi'ne atılan top mermilerinden birinin de hemen caminin gerisinde bulunan Antepevi'nin duvarına saplandığını ve büyük bir şans eseri patlamadığını ifade etti.

Uğurluer, Gaziantep tarihi açısından büyük önem taşıyan, acılarla ama aynı zamanda kahramanlıklarla dolu Antep Savunması'ndan günümüze ulaşan bu önemli hatıranın en kısa sürede koruma altına alınmasını istedi.