BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,76
ALTIN 2.400,69
HABER /  GÜNCEL

Haşim Kılıç'tan hükümete uyarı!

Alkol düzenlemesine ilişkin bir yorum da Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'tan geldi.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç , tepkilere neden olan alkol düzenlemesiyle ilgili "Hayat tarzına müdahale vicdanları yorar" dedi.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nın onur konuğu olan Kılıç, burada bir konuşma yaptı.

Kılıç konuşmasında, hükümete ve mahalefete uyarılarda bulundu.

Hükümetin alkol satışına sınır getiren alkol düzenlemesine değinen Kılıç şu ifadeleri kullandı:

"İnsan olma şerefi, onun neyi düşüneceğine, neye inanacağına, ya da nasıl bir hayat tarzını seçeceğine kendisinin karar vermesini zorunlu kılar. Kamu gücünün, bireysel tercihleri sorguladığı dönemler, hatırlanmak istenmeyen karanlık dönemlerdir.

Siyasi ve sosyal tarihimiz, bazı kesimlerinin hayat tarzlarına yapılan müdahalelerin izleriyle doludur. Bunlara yeni halkalar eklemek yorgun vicdanları daha da yoruyor. Kamu gücünü kullananların, sınırları belirsiz tasarruflarla hak ihlaline sebep olması kabul edilemez.”

'UZLAŞMA ZEMİNİNİ KAYBEDİYORUZ'

Siyasilerin nefret söylemlerine de değinen Kılıç, "Gerilim yöntemleri, siyasi hayatı şekillendirmeye başlamış ancak, yaşanan etnik, dinsel ve ekonomik sorunların çözümünü olumsuz şekilde etkilemiştir. Gerilim, öfkeyi, öfke de nefret söylemini beslerken, diyalog ve uzlaşma zeminini kaybediyoruz" diye konuştu.

'YENİ ANAYASA SÜRECİ TEHLİKEDE'

Kılıç, yeni anayasa konusunda uzlaşı çağrısını da yineledi. 'Uzlaşma sağlanamazsa sürecin tehlikeye gireceğini' dile getiren Kılıç, şöyle devam etti:

Siyasi partilerimizin tartışılmasını dahi istemedikleri kırmızı çizgili öneriler, sürecin oldukça yavaşlamasına neden olmuştur. Müzakere imkanlarını zorlayarak yeni öneri ve çözümler getirilmedikçe sürecin devamı tehlikeye girecektir. Azınlıkta kalan kesimlerin temel haklarının da sayısal üstünlüklere bakılmaksızın demokrasinin ve hukuk devletinin teminatı altında olduğu unutulmamalıdır."